Rezultat vidljiv

Profesor Filozofskog fakulteta Lulzim Dragidela ocjenio je da postoje različiti razlozi zbog kojih građani napuštaju Kosovo, ali je prije svega razlog ekonomske prirode, navodeći da je “bijeg” mladih posljedica svih prošlih vlada, prenela je Koha.

"To nije kratkoročna posljedica, već posljedica posljednjih 20 godina. Sada i mi žanjemo rezultate te politike. Samoopredjeljenje je povuklo poteze u tom pravcu, porodičnim dodacima, koji nisu veliki, ali ih ima. Naravno da to nije dovoljno“, rekao je Dragidela.

Kao glavni podsticaj za ostanak mladih u zemlji vidi ekonomski razvoj, ali je ukatao da je istostanak ekonomskog razvoja posljedica nedostatka političke i pravne stabilnosti.

Pored političke stabilnosti, on je naveo i investicione mogućnosti i funkcionisanje zakona kao osnovu za stvaranje mogućnosti za ulaganje.

"Glavno pitanje je ekonomski razvoj, to je osnova. Jedan od aspekata zašto nema ekonomskog razvoja je politički aspekt, politička situacija u našoj zemlji jer znamo da vlade ne ulažu već stvaraju uslove za ulaganja. Uslovi zahtjevaju politicku i pravnu stabilnost u drzavi. Nismo imali ni Privredni sud. Moramo da stvorimo sve uslove”, rekao je Dragidela.

On je rekao da su kreiranje politika, poput socijalne pomoći, kratkoročne i da ne rješavaju problem migracija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore