Situacija na Kosovu

Premijer Kosova Albin Kurti u više navrata je govorio o prisustvu ruske grupe „Wagner“ i „Noćni vukovi“ na sjeveru Kosova, kao dvije kriminalne grupe koje žele da destabilizuju Kosovo, ali tu njegovu tvrdnju nije potvrdio Kfor. Misija NATO, čiji je primarni cilj održavanje stabilnosti, kaže da nema dokaza o prisustvu ove dvije grupe na sjeveru Kosova, konstatuje Reporteri.

Komandant Kfora Angelo Michele Ristuccia rekao je da je Kfor svijestan situacije na Kosovu, uključujući i onu na sjeveru zemlje.

Dodao je da pored Kfora, 27 saveznika iz NATO-a, radi na obezbjeđivanju mira i stabilnosti na Kosovu.

„Prvo da kažem, naša je profesionalna i moralna dužnost da u potpunosti razumemo situaciju. Hajde da svakoj pojavi damo odgovarajuću dimenziju. I, dozvolite mi da uvjerim cjelokupno stanovništvo Kosova da jasno znamo o svemu što se dešava na terenu” rekao je Ristuccia u intervjuu za Klan Kosova.

Naveo je da Kfor ima “jasnu sliku o tome šta se dešava“.

Kurti je, prethodno, rekao da oko Kosova postoji 48 operativnih baza, od kojih su neke vojnici “Wagnerove” grupe, a drugi „Noćnih vukova“.

„Srbija je postala agresivnija prema Kosovu poslije ruske invazije u Ukrajini. Oko Kosova je 48 operativnih baza, od čega 28 vojnih i 20 žandarmerijskih, gdje su viđeni plaćenici Wagnera i Noćnih vukova“, naveo je Kurti u intervjuu za “France 24" .

Na pitanje da li je registrovano prisustvo “ozloglašenih ruskih grupa”, na osnovu izjava premijera Kurtija, komandant Kfora je rekao da trenutno nema dokaza o tome.

„U ovom trenutku nemamo dokaza o tome na šta mislite. Nemamo informacija o tome. Ali, pomno pratimo razvoj situacije“, odgovorio je Ristuccia.

On, međutim, nije negirao “postojanje srpskih kriminalnih grupa”, za koje je rekao da “Policija Kosova radi dobar posao na njihovom rasformiranju”.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri