Zabrinutost

Evropska federacija novinara (EFJ) i njeni partneri uputili su pismo premijeru Kosova, Albinu Kurtiju u kome su izrazili zabrinutost zbog imenovanja aktiviste vladajuće stranke Rilinda Gërvalle za direktora Radio televizije Kosova (RTK), podsjećajući ga da međunarodni standardi nalažu da se imenovanja ne mogu koristiti za vršenje političkog ili drugog uticaja na rad Javnog servisa.

"Naše međunarodne organizacije za slobodu štampe i novinarske organizacije vam pišu da podjelimo našu zajedničku zabrinutost u vezi sa nedavnim procesom imenovanja za novog direktora televizije Radio Televizije Kosova (RTK) Rilinda Gërvalle. Uoči glasanja Odbora RTK u utorak 31. januara 2023. godine, mnoge naše organizacije su objavile  javne  pozive izražavajući nadu da će izbor biti napravljen na osnovu zasluga, profesionalizma i nezavisnosti, a ne na osnovu političkih opredjeljenja", poručili su u pismu koje je objavljeno na sajtu EFJ.

Ističu da pojedinci imenovani na rukovodeće pozicije na Javnom servisu, takođe, treba da budu potpuno nezavisni od svih političkih partija i sopstvenih interesa.

"Primjećujemo, međutim, da su višestruki novinski izvještaji koje su objavili mediji na Kosovu pokazali jasne veze između g. Gërvalle i vaše političke partije Samoopredjeljenje. Naše organizacije vjeruju da ove veze dovode u pitanje integritet procesa i rizikuju dalje podrivanje povjerenja javnosti u političku autonomiju emitera", ocjenjuju iz EFJ i njihovi partneri.

Poručuju da su aktivno pratili dešavanja u vezi sa Javnim servisom od Kurtijevog dolaska na vlast, kao i da su pohvalili njegovu stranku na nivou Savjeta Evrope za izbor novog nezavisnog odbora na profesionalan i transparentan način uz puno uključivanje civilnog društva.

Upozoravaju da je od vitalnog je značaja da napredak koji je ostvarila ta stranka po pitanju slobode medija ne bude potkopan.

"Vjerujemo da sve dok je gospodin Gërvalla na funkciji direktora televizije, to neće dozvoliti vama i vašoj stranci da nastavite sa depolitizacijom i reformom javnog emitera", navodi se u pismu.

Smatraju da i trebalo organizovati novi proces regrutovanja i imenovanja, sa dovoljno vremena za prijave, kako bi se osiguralo da poziciju popuni profesionalni i uvaženi kandidat koji nema veze sa vladom ili bilo kojom političkom strankom.

"Vjerujemo da će to ojačati tekući reformski proces RTK-a, pomoći da se povrati preko potrebno povjerenje građana zemlje u funkcionalnu nezavisnost javnog emitera, dodatno zaštititi RTK od političkih pritisaka i predstavljati podsticaj za slobodu štampe i demokratiju na Kosovu", zaključili su iz EFJ.

U pismu su se osvrnuli i na godišnje smanjenje finansiranja koje je vlada Kosova odredila za RTK.

"U širem smislu, ponovo izražavamo našu zajedničku zabrinutost zbog godišnjeg smanjenja finansiranja koje je vaša vlada nametnula RTK – sada na najnižem nivou u deceniji – za koji vjerujemo da podriva sposobnost javnog emitera da ispuni programske zahtjeve i ispuni svoju misiju javnog servisa. U nastavku, pozivamo vašu administraciju da obezbjedi stabilan i održiv model finansiranja za RTK. Naše organizacije će nastaviti da pažljivo prate situaciju u vezi sa RTK-om u narednim nedjeljama i mjesecima i izvještavaće o svim pitanjima koja su zabrinuta relevantnim evropskim institucijama", navodi se u pismu.

Kao potpisnici pisma navedeni su Član 19 Evropa, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), Reporteri bez granica (RSF).

Izvor: Kosovo Online