Podaci platforme hibrid.info

Građani Kosova se najčešće susreću sa dezinformacijama kada su u pitanju politički događaji, prije svega o severu i dijalogu, pokazuju podaci koje je objavila platforma za provjeru činjenica hibrid.info, prenosi Ekonomija onlajn.

Podaci platforme hibrid.info – koja je članica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) – pokazuju da su građani uglavnom dezinformisani o dešavanjima na sjeveru Kosova, odnosima Kosova i Srbije, kao i dešavanjima u opštinama i regionima naseljenim srpskom većinom na Kosovu.

Sjever Kosovo vodi sa 12,3 odsto vodi na listi lažnih vijesti, a zatim slijedi dijalog sa 3,1 odsto.

Podaci izvještaja su izvučeni iz mjesečnih izvještaja hibrid.info za period jul-decembar 2022. godine.

Podaci Hibrid.info pokazuju da "sumnjivi mediji" - oni koji nisu registrovani kao pravna lica ili nemaju podatke o svojoj djelatnosti - nisu jedini koji šire dezinformacije.

Podaci Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) pokazuju da skoro polovina građana Kosova ne provjerava informacije koje dobija na društvenim mrežama, iako 85 odsto vjeruje da portali ponekad objavljuju lažne vijesti.

Iz tog razloga, pored potrebe za profesionalizmom i poštovanjem novinarskog etičkog kodeksa od strane medija, Shkelzen Osmani, osnivač hibrid.info platforme, rekao je da je veoma važno uključiti digitalno i medijsko obrazovanje u školsko obrazovanje.

„Ovo bi pomoglo korisnicima digitalnog sadržaja da razviju kritičko prosuđivanje od malih nogu. Porast kritičkog i analitičkog prosuđivanja čini čitaoce pažljivijim u pogledu utvrđivanja autentičnosti informacija koje čitaju i, kao rezultat, manje izloženim napadima dezinformacijama“, rekao je Osmani za Radio Slobodna Evropa.

Podaci kompanije Meta, objavljeni početkom 2022. godine, pokazuju da na Kosovu ima oko 870.000 korisnika Facebooka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online