Zabrinutost!

Kosovska preduzeća, pored ekonomske krize i rasta cijena, suočavaju se i sa neplaniranim nestancima struje, koji su česti posebno tokom zimskih dana, prenosi Ekonomija onlajn.

Vlasnici dvije poznate kosovske kompanije, "Mekka" iz Dragaša i "Frutex" iz Suve Reke, izrazili su zabrinutost zbog ogromne šteta sa kojima se suočavaju zbog čestih nestanaka struje.

Vlasnik kompanije "Mekka" Burim Piraj rekao je da je samo nestanak struje prije nekoliko dana naneo štetu preduzeću u visini od oko 11.000 eura.

“Kada je loše vrijeme imamo problema, struja nestaje bez upozorenja. Ovo je zaista zabrinjavajuće jer imamo kvarove, a kada ih nemamo onda imamo troškove zbog uključivanja agregata jer je cijena nafte visoka. Prošle godine smo imali rast prometa ali nismo imali dobit. Ona je znatno manja u odnosu na prošlu godinu. Sve je to uzrok nepredvidivih troškova koje imamo", kaže Piraj.

Problem sa čestim nestancima struje ima i kompanija "Frutex" iz Suve Reke.

Vlasnik ove kompanije Shaqir Palushi rekao je da proizvodni pogon nije priključen na posebnu liniju sa prioritetnim snabdjevanjem, već da se snabdjevanje strujom vrši preko zajedničke mreže na kojoj su česti prekidi.

"Prekidi struje su skoro svakodnevni i oni izazivaju razne kvarove na linijama proizvodnje, naravno i druge štete jer kada se tehnološki proces zaustavlja uvijek ima gubitaka, a najveći gubici su zbog nestanka struje", rekao je on.

Palushi kaže da je uprkos problemima ove godine došlo do povećanja i do 20 odsto i to na stranom tržištu.

"Naša kompanija uspješno posluje i za razliku od drugih preduzeća mi smo mnogo bolji i ove godine jer smo imali rast od 20 odsto, posebno na inostranom tržištu. Institucije trebaju učiniti više jer je Kosovu više od svega danas potrebna veća proizvodnja, pogotovo u vrijeme kada mladi ljudi odlaze", rekao je Palushi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online