Aktivno i konstruktivno angažovanje

Premijer Albin Kurti tokom razgovora sa višim savjetnikom State departmenta Derekom Cholletom istakao je da dijalog sa Srbijom treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Kurti je sa Cholletom razgovarao o odnosima Kosova i Srbije, procesu dijaloga i evropskom putu Kosova.

"Naglašena je potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije sa fokusom na obostrano priznavanje“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje se da je tokom sastanka Kurti informisao američku delegaciju o radu i rezultatima Vlade Kosova u protekloj godini.

"On je izneo najnovije ekonomske i demokratske pokazatelje i istakao zajedničke ciljeve razvoja i demokratizacije", navodi se u saopštenju.

Kurti je takođe zahvalio Cholletu na posjeti, kao i na kontinuiranoj komunikaciji i posvećenosti.

"SAD su nezaobilazan partner i saveznik Kosova", naveo je Kurti, istakavši da je cilj da se to partnerstvo dalje osnaži.

Delegaciju SAD, na sastanku sa Kurtijem, činili su američki specijalni izaslanik za Balkan, pomoćnik sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara za evropsku politiku i NATO Spenser Bojer, ambasador SAD na Kosovu Jefrey Hovenier, a sastanku su prisustvovali i zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi, ministarka spoljnih poslova Donika Gervalla i šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Lila.