Politički analitičar

Politički analitičar Drizan Shala izjavio je da će premijer Albin Kurti morati da podnese ostavku ukoliko se ne riješi pitanje Zajednice srpskih opština, prenosi Euronews Albania.

"ZSO je kamen temeljac nastavka dijaloga. Prema informacijama, Vlada Kosova je izradila status pridruživanja opština sa srpskom većinom. Kosovo ne može da izbjegne odgovornost u vezi sa osnivanjem ZSO", rekao je Shala.

On je istakao da Vlada može pasti poslije 17. februara, ako Kurti nastavi da odbija formiranje ZSO i dodao da novi izbori mogu biti održani 23. aprila, kada su zakazani izbori na sjeveru Kosova.

"U slučaju da Vlada Kosova pokuša da nađe alternativno rješenje, onda će naši strateški partneri predložiti pronalaženje alternativnih partnera za sprovođenje ZSO. Premijer Kurti bi trebalo da podnese ostavku. SAD su rekle da će stati iza ZSO i da će oan biti formirana. Očekuje se da ćemo poslije 17. februara ostati bez vlade. Kurtijeva misija je da što prije oživi ZSO, inače ćemo imati nove izbore 23. aprila ove godine, kada su planirani i izbori na sjeveru", rekao je Shala.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania