O ranjavanju u Štrpcu

Iako je ovo veoma težak slučaj, ne treba zaoštravati situaciju. Treba istaći da ranjavanje dvoje srpskih mladića nije motivisano etničkom pripadnošću. To je veoma važno da se glasno i jasno kaže. Slušajući gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića, izgleda kao da je jedva čekao da se tako nešto desi kako bi motivisao građane za proteste i barikade. Premijer Kurti, presjednica Osmani ili ministar odbrane Kosova treba da posjete ranjene mladiće i njihove porodice, kaže za Danas Fatmir Sheholli, direktor Instituta za afirmaciju međuetičnkih odnosa komentarišući jučeranje ranjavanje dječaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca.

On u ime Instituta za afirmaciju međuetičnkih odnosa osuđuje jučerašnji događaji u opštini Štrpce.

– Ono što su nam javili iz kancelarije Instituta u pomoravlju je prije svega to da treba da istaknemo da ranjavanje dvoje srpskih mladića nije motivisano etničkom pripadnošću. To je veoma važno da se glasno i jasno kaže – ukazuje on.

Kako dodaje, s’druge strane, naravno iako je veoma težak slučaj, ne treba zaoštravati situaciju.

– Jer slušajući gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića, koji je preuzeo ulogu i istražnog policajca i tužioca i sudije, izgleda kao da je Jevtić jedva čekao da se tako nešto desi kako bi motivisao građane za proteste i barikade. Mislim da premijer Kurti, predsjednica Osmani ili ministar odbrane Kosova treba da posjete ranjene mladiće i njihove porodice jer je takav postupak prije svega ljudski i veoma značajan za sve nas – navodi on.

Na pitanje kako će najnoviji događaji uticati na budući dijalog Kosova i Srbije, budući da se napd na Srbe dešava uoči nove runde diplomatskih aktivnosti predstavnika SAD i EU i cilju postizanja dogovora dve strane,  odgovara da je diajloga već iskomplikovan.

– Ali s obzirom na to da naredne nedjelje u Prištini borave glavni pregovarači Amerike i EU smatram da ćemo ipak da krenemo ka nečemu što može da ukaže na eventualni progres – zaključuje Sheholli.

Podsjetimo, juče su Stefan (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, dok su nosili badnjak, pucao Albanac iz kola u pokretu. Oni su zadobili prostrelne rane, jedan je pogođen u šaku, a drugi u rame. Policija Kosova objavila je da je priveden osumnjičeni za ranjavanje dječaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca A. K (M/K) star 33 godine.

Gradonačelnik Štrpca i visoko pozicionirani funkcioner Srpske liste Dalibor Jević najavio je za sutra protest u Štrpcu.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u posljednje vrijeme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvijek gnev. U nedjelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12:00 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodi!“, poručio je Jevtić sinoć.

Kaže da ne postoje riječi koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što ovaj funkcioner osjeća i saosjeća sa svojim sugrađanima nakon napada u Gotovuši sa kojima je proveo ceo dan, kako on tvrdi.

„Ne postoje riječi osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u djecu koja nose Badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske djece u Gotovuši“, dodao je.

„Sirinićka Župa postala je politička meta Albina Kurtija od trenutka kada je stupio na vlast. Više od godinu dana trpimo na različite načine pritiske, hapšenja, zatvaranje srpskih institucija. I prije godinu dana su nas na Badnje jutro sačekale duge cevi u kućama i na ulicama Štrpca. Kurti je svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov na Srbe’“, kazao je Jevtić a preneo KoSSev.

Prema njegovim riječima, dokle god je Kurti na vlasti sa „politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima“, situacija se neće promjeniti.