Potpredsjednik LDK-a

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je da prošle godine nije došlo do zamaha u dijalogu Kosova i Srbije i dodao da će ove godine, već ovog mjeseca biti trasiran put za pregovore, koji bi doveli do sporazuma, na osnovu francusko-njemačkog prijedloga, prenosi Gazeta express.

"Sada su očekivanja da se stvori nova dinamika u procesu dijaloga, da se stvori novi zamah za okvirni sporazum, čija je osnova naznačena u jesen prošle godine, ali da dokument mora da prođe kroz proces pregovora i neke njegove odredbe nije lako zaključiti", rekao je Haziri.

Haziri je dodao da prema riječima američkih predstavnika Ustav Kosova nije narušen francusko-njemačkim prijedlogom.

"Osnova dokumenta, koji se pominje kao Aneks III dokumenta predsjednika Ahtisaarija, a koji se odnosi na duh Ustava Republike Kosovo, je dokument koji ne narušava unitarni karakter države Kosovo, već se u Kurtiju se pojavio opozicioni Kurti", rekao je Haziri.

Haziri je dodao je Kurtijev problem kad je ZSO u pitanju, to kakve je izjave ranije davao o tome.

"Sada on nema problem sa međunarodnim posrednicima, niti sa izaslanikom SAD Gabrielom Escobarom, niti sa drugim izaslanicima koje su mnoge zemlje delegirale, ali ima problem sa građanima Kosova, jer je davao drugačija obećanja kad je "Zajednica" kako je on naziva, u pitanju", kazao je Haziri.

Haziri je dodao da sada, kada je riječ o ZSO, "Kurti premijer mora da nadmaši Kurtija opozicionara".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express