Premijer za

Premijer Albin Kurti traži da se poveća broj NATO vojnika na Kosovu, kako bi se poboljšala bezbjednost, uz obrazloženje da je među učesnicima protesta na sjeveru bilo i onih koji su nosili obilježja ruske "Wagner“ jedinice.

"Značajno pojačanje NATO vojnika i vojno naoružavanje u našoj zemlji poboljšalo bi bezbjednost i mir na Kosovu, ali i u cijelom regionu”, rekao je Kurti za njemački dnevnik "Welt“.

On je naveo i da Kosovo izdvaja veća sredstva za odbranu i povećava broj vojnika i rezervista.

"Povećanje broja vojnika u sastavu Kfora podržalo bi naše napore u oblasti odbrane“, naglasio je Kurti.

Njemački "Welt“, u prvom broju u novoj godini, podsjeća da se trenutno u misiji Kfor na Kosovu nalazi oko 3.800 vojnika, od kojih 70 njemačkih,  a ranija odluka Bundestaga je da na Kosovo uputi do 400 vojnika.

Kurti je rekao i da je na teritoriji četiri sjeverne opštine Kosova bilo 16 barikada, a na njima i muškarci koji su nosili maske na licima, a na tamnim uniformama obilježja "Wagner“ plaćeničke jedinice, kao i "Noćnih vukova“, dok su držali zastave sa natpisom "Moli se Bogu i drži se Rusije“.

Kako je naveo, to, ali i povećanje srpskih trupa i artiljerije duž kosovske granice, kao i stalne prijetnje srpskih državnih i ruskih zvaničnika, pokazuje da je potrebno upućivanje dodatnih NATO snaga na Kosovo.

"Welt“ navodi i da se protekle srijede zaoštrila bezbjednosna situacija u konfliktu između Srbije i Kosova, i da je, kao reakcija na uspostavljanje barikada na sjeveru, Vlada Kosova privremeno zatvorila najvažnije prijelaze.

Kosovske snage bezbjednosti i vojnici Kfora su, dodaje list, bili u više navrata napadnuti, dijelom i oružano.

Nakon poziva EU i SAD na deeskalaciju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak “progurao” uklanjanje barikada i stanje se smirilo, dodaje njemački dnevnik.

Kurti je pohvalio angažovanje njemačkog kontigenta Kfora i istakao da su “njemački vojnici zasigurno dobrodošli na Kosovu“, te da za 23 godine, koliko su tamo prisutni, nikada nije bilo problema između njih i domaćeg civilnog stanovništva.

Dodao je i da je nekadašnji kamp Kfora u Prizrenu, koji su držali Nijemci, pretvoren u naučni park u kojem se, kaže, sada nalaze brojna uspješna preduzeća.

Izvor: Kosovo onlajn/Welt