Slabiji smo

Predsjednik Savjeta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu Bexhet Shala kaže da je Kosovo slabo u odnosu na Srbiju i zbog toga velike sile imaju veći interes prema njima, prenosi Ekonomija onlajn.

„Mi smo zapravo slabiji u svakom pogledu protiv Srbije i interes Zapada je mnogo veći prema Srbiji nego prema nama. Podjeljeni smo na četiri strane, ne borimo ni sa Srbijom, ni sa Rusijom, ni sa kim jer nemamo moć. Borili smo se i radimo to jedino među sobom”, kaže Shala.

Zamjenica ministra u Vladi Haradinaja Magbule Skadra, kaže da je interes SAD i Evropske unije stabilnost na Balkanu.

„Vjerujem da jeste. Geopolitičke prilike se sada posmatraju odvojeno, potpuno su drugačije od onih prije mnogo godina, a Zapad, SAD, Evropska unija su veoma zainteresovani da i na Balkanu bude stabilno i sigurno. To je jedan od razloga što sada vidimo mnogo veći interes za postizanje konačnog dogovora”, kaže ona.

Skadra kaže da pritisak nije samo na Kosovu, već i na Srbiji, ističući da moramo imati vjeru u međunarodne zajednice.

"I mislim da se ne pita samo Kosovo, i Srbija je pod pritiskom jer to znači da su naši međunarodni prijatelji zainteresovani za bezbjednost u regionu. Oni to žele osigurati sporazumom. Ali pritisak se vrši i na Srbiju, imajte na umu da je Evropska komisija već poručila Srbiji da će, ako ne uvede sankcije Rusiji, uslijediti i kazne za to”, dodaje ona.

Dodaje da su Kosovu međunarodni prijatelji mnogo pomogli i da mora poslušati savjete Sjedinjenih Država i Evropske unije.

“Uvijek naglašavam da integritet i suverenitet Kosova neće biti narušen ni na koji način. Trebamo vjerovati u njih kao što smo verovali u naša dosadašnja dostignuća”, kaže dalje Skadra.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online