Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Hysen Berisha kazao je da je situacija na sjeveru Kosova opasna zbog, kako je naveo, "podrške kriminalnim grupama od strane Vlade Srbije, tako i zbog pogrešnih poteza Vlade Kosova", prenosi Lajmi.

"Moja primjedba na poteze Vlade Kosovai ne znači da ja kao poslanik i PDK ne podržavamo vladu u sprovođenju zakona i u ovom slučaju tražim od Vlade da poveća bezbjednosne kapacitete, da podjeli neophodna sredstva finansijska, logistička, ljudska, bio sam suočen sa svakom situacijom, mogućnosti postoje”, rekao je Berisha.

Berisha je dodao da Vlada treba da pokaže snagu i što prije zaštiti objekte u tom dijelu.

"Videlo se da su objekti državnih institucija u tom delu ugroženi. Dakle, Vlada treba što prije da pokaže svoju moć i zaštiti te objekte od vandalizma infiltriranih srpskih kriminalnih grupa“, kazao je on.

Berisha smatra da Vlada treba da preduzme akcije i smanji tenzije.

"Vlada mora da preduzme nekoliko akcija da smanji ove tenzije: Povećati bezbjednosne kapacitete na sjeveru i pokazati odlučnost u uspostavljanju reda i zakona; da tamošnjim lokalnim Srbima ponudi podršku za integraciju; kao i da povećaju svoje kapacitete u dijalogu. Kada kažem da se povećaju kapaciteti u dijalogu, mislim da Vlada treba da proširi debatu sa civilnim društvom, opozicijom i svim segmentima koji čine društvo na Kosovu i da bude proaktivna prema obavezama koje je dobila. Ali pazite da ne pravite štetne sporazume, jer su posljednja tri sporazuma bila zapravo protivustavna. Dodajte i činjenicu da se u posljednjem sporazumu o registarskim tablicama Vlada obavezala i na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, u stavu tri tog sporazuma. Zbog toga je veoma važno da vlast postane proaktivna i da inicira status udruženja, u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Drugo, ako Vlada ne preduzme ove radnje onda postoji užasan scenario za Kosovo, vraćanje situacije prije 2011. godine i stvaranje prostora za Srbe za njihove pretenzije na posebnu autonomiju na sjeveru. Sva ova moja sumnja proizilazi iz dosadašnjeg ponašanja vlade u odnosu na dijalog, netransparentnosti u dijalogu i francusko-njemačkog plana i neustavnih sporazuma koje sam pomenuo“, naveo je Berisha.

Berisha napominje da na osnovu dosadašnjeg razvoja dgađaja, formiranje ZSO nije moguće.

„Pomenuo sam već da je glavni razlog ovih incidenata da srpska strana stvori prednost u dijalogu. Takođe, već se traži transformacija Kosova u srpsko tržište, a to se može uraditi samo sa pozicije premijera Vlade Republike Kosovo. Zapravo, prema statistikama, to se već dogodilo! Trgovinski bilans sa Srbijom je blizu 500 miliona eura. Stvaranje ili ne ZSO postalo je pitanje kako bi se dalo što više života ovom trgovinskom i političkom status-kuo. Potpuno sam ubeđen da stvaranje ZSO lišava Srbiju mogućnosti da određuje ekonomski i politički razvoj Republike Kosovo, a u svim oblicima ovakva situacija čini našu državu nezavisnom. Posmatrajući dosadašnji razvoj događaja, mislim da se ZSO neće formirati, čak i dva državna vrha u Beogradu i Prištini, to će iskoristiti kao retoriku za političke prepucavanja sa unutrašnjim rivalima da ih smanje i da se zajednički nastavi državni „patriotizam“ !“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi