Izostavljen

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri ocijenio je da je imenovanje Nenada Rašića za ministra u vladi isključilo premijera Kosova Albina Kurtija sa historijskog samita u Tirani.

Haziri je na Facebooku naveo da Kurti za sve optužuje prošle vlade, ali da postavlja ministre iz prošlosti sa liste "Povratak".

"Nekada se ova lista nazivala 'Tačijevi Srbi' i danas se rehabilituju u kabinetu ministara. Kada je cijela Evropa sletjela na historijski i najveći samit ikada organizovan u Tirani, Kurti je izostavljen. Čini se da je imenovanje Rašića isključilo Kurtija sa historijskog samita u Tirani“, smatra Haziri.

Kako je dodao, Kurti je najkontroverznija ličnost u kosovskoj politici i čovek koji nema apsolutno nikakvu dosljednost u svojim stavovima.

"Kurti je rekao da kada dođe na čelo Vlade da se neće sastati sa Vučićem, da ne zna i neće znati za međunarodne pritiske, da će vratiti crveno-crnu zastavu... Da će napraviti nacionalnu uniju, da će proširiti suverenitet na sjever, da neće biti korupcije i nepotizma...“, naveo je Haziri.

Ističe da je Kurti učinilo upravo suprotno. Sa Vučićem se, kako kaže, sastao bez ikakvih uslova, odustao od oduzimanja i kazni za registarske tablice, čak je sa Vučićem za stolom pregovarao o odluci Vlade Kosova.

"Predloženim Zakonom o javnim funkcionerima, Kurti veoma lijepo povećava sopstvenu platu, a smanjuje tužiocima i sudijama. Ozbiljno je ugroženo trajno prijateljstvo sa SAD, koje je prije 32 godine stvorio predsjednik Rugova. Nije proširio suverenitet na sjever, već je populističkim akcijama i deklaracijama posljednjih mjeseci potpuno odustao, predao se, kao i uvijek. U ovom trenutku tamo je situacija najalarmantnija od proglašenja nezavisnosti. Dakle, znaci su da izbori ne mogu da se održe u četiri sjeverne opštine“, kaže Haziri.

Kako je zaključio, razlika između Kurtija kao premijera i Kurtija u opoziciji je kao noć i dan.