Luksuz, ulaganje štednje

Predsjednik Udruženja zlatara Kosova Enver Pakashtica izjavio je da je uz rast inflacije na Kosovu i cijena zlata povećana, ali da je interesovanje za kupovinu tog plemenitog metala znatno smanjeno.

Prema njegovim riječima, cijena zlata porasla je na 54.000 eura po kilogramu, što je skok od 17.000 eura u odnosu na 2020. godinu. Pakashtica ističe i da cijena zlata zavisi i od kretanja na međunarodnom tržištu akcija.

"U martu 2020. godine, na početku pandemije, jedan kilogram zlata bio je 47.000 eura. A danas je 54.000, što znači povećanje od 12-13 odsto. Ako ga uporedimo sa drugim metalima, sa gvožđem, olovom, cinkom, to je ipak umjereno povećanje. Mi nemamo veliku kontrolu nad poskupljenjem, to je poskupljenje EBRD, tu se određuje cijena zlata", kaže Pakashtica. 

Pakashtica je dodao da je zbog ekonomske krize smanjen broj onih koji kupuju zlato.

"Zlato spada u kategoriju luksuza. Zlato je najbolje sredstvo za ulaganje štednje. Ipak, veliki je pad potražnje, s obzirom na ekonomsku situaciju građana, jedva se snalaze sa osnovnim proizvodima. Zlato kupuje omladina, zaručnici i oni koji se vjenčavaju. Dijaspora takođe kupuje za građane Kosova, pomažu svojoj porodici. Zahvaljujem dijaspori što doprinosi Kosovu", kaže Pakashtica.