Sjeverni susjed

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Srbija autoritarna država sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu, prenosi Koha.

Kurti je sinoć u obraćanju 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u u Madridu ocenio da je „demokratska Srbija“ ono što nedostaje za mir na Zapadnom Balkanu.

"Nažalost, naš sjeverni susjed, sa kojim Kosovo deli najdužu granicu, i dalje je autoritarna država sa teritorijalnim aspiracijama prema nama i ima široke i bliske veze sa Kremljom", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da Srbija kontinuirano preti borbenom gotovošću.

"Srbija nastavlja da održava 48 vojnih i žandarmerijskih baza na granici sa Kosovom i kontinuirano pokušava da se podrije državnost Kosova", rekao je Kurti.

On je rekao i da Srbija u posljednje vrijeme pokušava da "iskoristi svoj uticaj u sjevernom dijelu Kosova da podriva vladavinu prava".

“Vjerujem da je Srbija odgovor za jačanje demokratije“, rekao je Kurti.

On je predstavio Kosovo kao najdemokratskije u regionu.

Iako Kurti često ističe demokratičnost Kosova, sa tim njegovim stavovima se ne slažu brojni politički analitičari na Kosovu, kao ni predstavnici opozicije. Prema njihovim ocjenama Kurtijeva vladavina je netransparentna, posebno u vezi dijaloga sa Srbijom.

Takođe navode da je njegova vlada narušila odnose sa demokratskim zemljama Zapada, posebno sa tradicionalnim saveznicima Kosova Sjedinjenim Američkim Državama, o čije se sugestije u vezi dijaloga sa Srbijom nekoliko puta oglušio. Posljednji put kada je odbio da odloži odluku o preregistraciji automobila sa regstarskim oznakama KM.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore