Važna uloga

Izvršni direktor Instituta "Epik" Demush Shasha izjavio je da nakon postizanja dogovora o registarskim tablicama u Briselu, sva energija treba da bude usmjerena na konačni dogovor Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Shasha je na KTV rekao da su registarske tablice odigrale važnu ulogu, jer, kako je naveo, nikada nisu bile cilj Vlade Kosova.

"Registarske tablice su imale važnu ulogu u smislu da odluka Vlade o registarskim tablicama nikada nije bila cilj sama po sebi, već sredstvo za postizanje cilja", rekao je Shasha.

On je dodao da je odluka Vlade Kosova o srpskim tablicama na Kosovu poziv za pažnju.

"Odluka o registarskim tablicama bila je i jeste vapaj Kosova da se obrati pažnja na proces dijaloga, da se fokusira na širu sliku dijaloga i na postizanje konačnog dogovora", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, nijedna strana nije zainteresovana za eskalaciju odnosa.

"Nijedna strana nema interes za eskalaciju odnosa. Ono što smo videli u ovoj epizodi sa registarskim tablicama je da to zapravo nije bio sudar o registarskim tablicama, već dva različita sudara u smislu svrhe dijaloga. Na jednoj strani imamo Kosovo, koje je zainteresovano da dijalog u što kraćem roku dođe do konačnog dogovora o normalizaciji odnosa. Druga strana je Srbija koja kaže ne, ne treba da se bavimo konačnim dogovorom, već registarskim tablicama i treba da se fokusiramo na sprovođenje dogovorenih obaveza, kao što je Udruženje (ZSO)", rekao je Shasha.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline