Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani povlačenje Srba iz kosovskih institucija nazvala je akcijom Srbije koja predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o "gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu", prenosi Koha.

"Današnje akcije Srbije, koje su primorale izabrane i imenovane predstavnike kosovskih Srba da se povuku, makar i privremeno sa svojih pozicija u institucijama Republike Kosovo, imaju za cilj destabilizaciju sjevera zemlje“, rekla je Osmani.

Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine i Policije, prema njenoj ocjeni je akt protiv demokratije i vladavine prava.

"Takav potez je napravljen pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na sjeveru, koji se osjećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da će institucije Kosova „preduzeti neophodne korake da obezbjede nesmetan rad i javnu bezbjednost u svakom uglu svoje teritorije u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima“.

"Sprovođenje reda i zakona ne predstavlja prijetnju nijednom građaninu Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture koje vodi Beograd, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region. Današnja akcija Srbije predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu. Ova akcija koju je Srbija pokrenula još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog svog teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva. Međutim, Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbjednost u Republici Kosovo“, rekla je Osmani.

Ona je pozvala Srbe na Kosovu da ne nasjedaju na propagandu Srbije.

"Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu. Djelovanje institucija za jednakost svih pred zakonom je u skladu sa najvišim standardima i evropskim vrijednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO i niko neće moći da zaustavi ovaj put. Ali Beograd je taj koji pokušava da destabilizuje i koji održava bliske odnose sa Rusijom i njegovo je oruđe u ovom dijelu Balkana“, rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore