Opozicija

Poslanici opozicionih stranaka u kosovskoj skupštini slažu se da je odluka Vlade Kosova o preregistraciji vozila trebala da bude zasnovana na zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se rok odloži za 10 mjeseci, prenosi Lajmi.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi izjavila je da nepoštovanje zahtjeva SAD dovodi Kosovo u nepoželjnu situaciju.

„Nova odluka Vlade o nelegalnim registarskim tablicama je u suprotnosti sa zahtjevom SAD i EU. U tom kontekstu, smatram da je akcija premijera Kurtija štetna za Kosovo na osnovu novih dešavanja oko dijaloga i dinamike ovog pitanja naših glavnih saveznika. Sinoć smo videli reakciju američke administracije u kojoj su izrazili razočarenje Vladom Kosova zbog odbijanja zahtjeva međunarodnih partnera, za odlaganje roka. Ignorisanje ovog poziva na pitanje koje je potpuno tehničko, kao što su registarske tablice, stavlja Kosovo na neželjeno mjesto kod naših saveznika. Velika je greška djelovati suprotno pozivima SAD. Kosovo nikada nije izgubilo od partnerstva sa Amerikom, naprotiv, izašlo je kao pobjednik u svim procesima”, objašnjava Krasniqi.

Krasniqi očekuje refleksiju Vlade Kosova, nakon donešene odluke, kako ne bi bili narušeni odnosi sa strateškim partnerima.

„Pogotovo SAD, jer bi tada situacija bila teža i naravno posljedice bi bile veće po Kosovo. Niko se ne usuđuje da pomisli na zaoštravanje odnosa sa njima. Zbog toga je neophodno poštovati pozive i zahtjeve naših saveznika“, poručila je ona.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj naglasio je da vlada koju predvodi Albin Kurti trebala da zaključi konačan sporazum sa Srbijom, a ne da se bavi tehničkim pitanjima, dodajući da ga zabrinjava nedostatak koordinacije sa SAD.

„Razočaravajuće je kako je naša vlada svojom nesposobnošću uspjela da tehničko pitanje bude glavna tema, umjesto da se sada razgovara o konačnom sporazumu, koji podrazumjeva međusobno priznanje sa Srbijom. Što se tiče najnovije odluke vlade o registarskim tablicama, naravno da Vlada Kosova ima punu nadležnost i pravo da donese bilo kakvu odluku u skladu sa zakonom i ustavnim poretkom, ali nedostatak koordinacije sa našim saveznicima, sa SAD, veoma zabrinjava“, rekao je Lekaj dodajući da bi i pitanje registarskih tablica trebalo da bude u duhu zvaničnog zahtjeva Vašingtona.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi