Predsjednica EK

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen posjetiće sutra Kosovo, saopštila je Kancelarija Evropske unije u Prištini, prenosi Reporteri.

Predsjednica EK sastaće se prvo sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, a zatim i sa premijerom Albinom Kurtijem. Nakon sastanaka biće održana konferencija za medije koja je zakazana oko 10 časova.

Von der Layen je danas započela posjetu zemljama Zapadnog Balkana, odlaskom u Sjevernu Makedoniju odakle će sutra doći na Kosovo. Predsjednica EK će posle Kosova otići u Albaniju, dok će u petak ujutru otputovati u Bosnu i Hercegovinu, zatim u Srbiju i na kraju, u subotu, u Crnu Goru.

Kako je saopštila EU, glavni razlog posjete Von der Layen regionu je da razgovara o energetskoj krizi i ponudi podršku Unije.

"Ruska energetska ucjena i manipulacija tržištem ne spasavaju Zapadni Balkan. EU je posvećena podršci našim partnerima u suočavanju sa visokim cijenama energije i dugoročnom poboljšanju njihove energetske bezbjednosti. Ovo je kontekst ovonedjeljne posjete predsjednice Von der Layen Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri