Lider AKR-a

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli nazvao izjave premijera Albina Kurtija o ekonomskom napretku Kosova fantazijom.

Pacolli je na Facebooku naveo da je krajnje neodgovorno da se u vremenima ovakve krize govori o ekonomskom napretku.

"Čitam u medijima o visokom ekonomskom rastu u zemlji, o desetinama hiljada novih radnih mjesta i o svim dobrim stvarima koje su se desile na Kosovu. Mislim da je krajnje neodgovorno u ovakvoj krizi, sa teškom zimom pred nama, pričati fantazije, a kamoli kupovati socijalni mir" rekao je Pacolli.

Pacolli je dodao da se ni u najrazvijenijim zemljama ne govori o bilo kakvom ekonomskom rastu ili zapošljavanju, ali se razgovara o tome kako se nositi s krizama, inflacijom i nedostatkom energije.

"Vjerovatno je tačno da se desetine hiljada građana Kosova zaposlilo, ali ne na Kosovu već u Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Švicarskoj. Čak i oni (u ovom slučaju ja i moje kompanije) koji stvaraju nova radna mjesta na Kosovu, danas su bojkotovani i sputani od ove vlade koja ništa nije uradila osim što je blokirala i loše upravljala novcem poreskih obveznika", rekao je on.

Dodao je da čak i najnoviji video Samoopredjeljenja protiv biznismena signal da se privatna preduzeća ne podržavaju, već se protiv njih bore na sve načine.

Pacolli je na kraju upitao "Kakva je bila posjeta premijera preduzećima Mabetex grupe (koja zapošljavaju hiljade ljudi) ili bilo kom drugom preduzeću. Ovo je i odgovor zašto investitori ne dolaze na Kosovo već odlaze u Albaniju i drugdje".

Izvor: Kosovo Online