Ovo odgovara Srbiji!

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri usprotivio se Nacrtu zakona o Institutu za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu, koji je prekjuče usvojen u prvom čitanju u Skupštini, postavljajući pitanje koje ratne zločine Kurti namjerava da istraži nakon završetaka sukoba u junu 1999. godine.

Tahiri smatra da pokušaj Vlade Albina Kurtija da donese zakon koji ima za cilj da istražuje zločine tokom sukoba na Kosovu odgovara Srbiji.

„Koje „ratne zločine“ Albin Kurti namjerava da istraži nakon završetka rata u junu 1999. godine?! Kako se "ratni zločini" mogu počiniti nakon završetka rata? Srbija je počinila ratne zločine i genocid na Kosovu do juna 1999. Istraga ratnih zločina se mora nastaviti i institucionalizovati. Ali nastojanje Vlade Albina Kurtija da istražuje zločine do 31. decembra 2000. godine, napor je koji odgovara onima koji su odgovorni za genocid na Kosovu", napisao je Tahiri na Facebooku.

Tahiri je dodao da Srbije "pokušava da promeni tok istorije i pronađe amnestiju za počinjene zločine".

„Svim političkim sredstvima ćemo se suprotstaviti otuđenju istorije kroz štetne, antiistorijske i antinacionalne zakone", poručio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online