Šteta je napravljena

Bivši ministar finansija Haki Shatri izjavio je da blizu 700 miliona eura i dalje ostaje neiskorišćeno a da je zbog inflacije 140 miliona eura javnog novca otišlo u nepovrat, kaao i da je sve to zbog premijera Kosva Albina Kurtija koji slabo upravlja finansijama, prenosi Ekonomia Online.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Shatri dodaje da je i privreda indirektno oštećena, što je razlog gašenja mnogih preduzeća.

"Šteta koja je napravljena, 200 miliona je propalo u kapitalnim investicijama, izgleda da će bar ove godine propasti još 500 miliona. Znači 700 miliona eura spava u Centralnoj banci a 140 miliona eura javnog novca je otišlo u otpad, odnosno sve zbog lošeg upravljanje javnim novcem", rekao je Shatri.

Dodaje da je velika i indirektna šteta što je firmama koje su imale ugovore za izvođenje radova prekinuto finansiranje, otpuštali su radnike i sada te firme imaju gubitke i radnike koji su ostali bez plata.

Shatri je takođe kritikovao način na koji se postupa po Zakonu o platama. On smatra da je isto bilo i na početku, za šta je, kaže, bila odgovorna i bivša Haradinajeva vlada.

"Dio kapitalnih investicija je drugi sektor, ali dio plata u državnom budžetu je njen dio, što je glavni budžetski rashod. Zakon o platama, koji je pripremljen i obrađen u prethodnom mandatu, a zbog nekih formalnih primjedbi, suspendovan je u pojedinim tačkama, a ne u cjelini. Tako da je ova Vlada mogla da odgovori na te primjedbe i primjeni na zahtjev Ustavnog suda", kaže Shatri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online