Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je da će direktora Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, čije je osnivanje planirano, imenovati premijer i da je cilj da se i tako istakne značaj koji vlada pridaje istraživanju i dokumentovanju zločina, prenosi Klan Kosova.

"Dok će institut funkcionisati pod okriljem najviše funkcije izvršne vlasti, jednom godišnje će slati izvještaj i Skupštini Kosova i predsjedniku, u cilju što bolje međuinstitucionalne koordinacije u stvari od državnog značaja koje se tiču istine i pravde", rekao je Kurti.

Premijer je naveo da ne može biti trajnog mira ili dugoročne bezbjednosti bez istine i pravde, a da će Institu biti u funkciji istine i pravde.

"Zvanična je informacija kada je rat počeo i kada je završio, pa se ratni period završava u junu 1999. godine i kao takav je definisan ovim zakonom. Tačnije, slažem se, trebalo bi da bude 20. jun, kada je posljednje uniformisano lice Srbije, odnosno Jugoslavije, povučeno iz naše zemlje", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, institut se neće baviti samo zločinima koji su počinjeni tokom rata, već i onim zločinima koji su doveli do rata, ali i onima koji su se desili neposredno po njegovom završetku.

"Pored toga, mi smo obavezivali institut da se bavi počinjemi zločinima koji su doveli do rata, dokazujući razlog za oslobođenje albanskog naroda na Kosovu jer je bilo i zločina 1996. godine koji nisu bili obični već su doveli do rata, i 1997. godine", kaže Kurti.

Kurti je rekao da "neće biti isključena ubistva koja su dovela do rata, a koja su se desila krajem novembra 1997. i ona iz 1996. godine".

"Ne želimo da isključimo ubistva koja su dovela do rata, ali u isto vrijeme i ona koja su se mogla desiti nakon toga i rekli smo da se drugi zločini u vezi sa ratom mogu tretirati nakon ratnog perioda sa ograničenjima od decembra 2000. godine, u okviru čega će biti i pitanje nestalih lica čija sudbina se, 23 godine nakon rata, ne zna", naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, ubistva u februaru 2000. godine, koja su se desila na sjeveru Mitrovice, nisu bila samo obična ubistva.

"To su politička ubistva, koja su izvršile preostale ilegalne strukture nasleđene od Miloševićevog režima čak i kada su srpske snage povučene. Dakle, to što su se snage Srbije povukle, nisu otišle sve strukture Srbije", naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova