Pretjerivanje

Premijer Albin Kurti rekao je na današnjoj sjednici da je Vlada posvećena tome da zdravstveni radnici ne odlaze sa Kosova, prenosi Reporteri.

Pretjerivanje je, rekao je on, reći da svaki drugi zdravstveni radnik odlazi sa Kosova.

Prema njegovim riječima, takav nalaz "ne odražava stvarnost", jer mnogi ne odlaze u inostranstvo već u privatne klinike da rade.

"Pokušavamo da popravimo ono što smo zatekli, čak i Zakon o platama najbolje radi. Nakon što ga odobrimo u Vladi, biće doneto u Skupštinu gdje će se raspravljati. Tada će se videti kakvo smo rješenje napravili za sve", rekao je Kurti.

On nije želeo da potvrdi ostavku ministra zdravlja Rifata Latifija i rekao je da će u toku popodneva razgovarati sa njim a onda o svemu obavjestiti javnost.

Inače, samo u prvih šest mjeseci ove godine 108 ljekara, od kojih 36 specijalista, napustilo je posao u javnim zdravstvenim ustanovama da bi nastavili da rade u struci u inostranstvu.

Podaci pokazuju da je na Kosovu manjak anesteziologa i medicinskih sestara, a ono na šta se najviše žale zdravstveni radnici su male plate i loši radni uslovi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri