Uz strogo poštivanje radnog vremena u zdravstvu

Premijer Albin Kurti upozorio je da će sljedeće nedjelje potpisati Administrativno uputstvo za licenciranje stranih zdravstvenih radnika.

On je to rekao u nedjelju saopštenjem za javnost, saopštavajući odluke donijete na drugom sastanku Izvršne komisije za zdravstvo, na čijem je čelu.

Na ovom sastanku, Kurti je istakao hitnost dubokih reformi, kao i hitne akcije za poboljšanje usluga. Prema njegovim riječima, glavni cilj pored pružanja usluga je dolazak do najvišeg mogućeg standarda zdravstvene zaštite za građane na Kosovu.

"U cilju zadovoljenja potreba pacijenata u javnim zdravstvenim ustanovama, premijer Kurti će sljedeće sedmice potpisati Administrativno uputstvo za licenciranje stranih zdravstvenih radnika. Ovim uputstvom biće olakšane procedure licenciranja profesionalaca u inostranstvu, kao i onih iz albanskih zemalja. Kratkoročno gledano, komplementarnost sa profesionalcima iz dijaspore i regiona će upotpuniti pružanje usluga koje nedostaju ili su u opasnosti da ne budu pružene. Dok istovremeno institucije pojačanim tempom rade na obuci i omogućavanju lokalnim stručnjacima da ubuduće pružaju ove usluge“, navodi se u saopštenju.

Još jedna tačka oko koje su se članovi ove komisije složili je da svaki sat odsustva zdravstvenog radnika tokom radnog vremena nije samo sat koji je ukraden državi, već i opasnost po život i zdravlje građana.

Zbog toga će, prema najavi premijera, da bi se obezbjedilo poštovanje radnog vremena zaposlenih u javnim ustanovama, posebno onih koji su zaposleni i u privatnom sektoru, Komisija preduzeti mjere za pojačan nadzor svih rukovodilaca jedinice u javnom sektoru koje su odgovorne za kontrolu napretka u radu svojih podređenih.

Komisija je takođe hitno zatražila pojačan nadzor i kontrolu preko Zdravstvene inspekcije i Farmaceutske inspekcije, u čitavom zdravstvenom sektoru, javnom i privatnom, radi spriječavanja i kažnjavanja kršenja zakonskih obaveza koje rezultiraju nanošenjem štete po zdravlje, integritet ili finansije pacijenata.

"U roku od dva mjeseca biće usvojeni statutarni akti i otvoren put za konkurs za direktora Univerzitetsko bolničko kliničkog centra. Uzimajući u obzir značaj korijenitih reformi u zdravstvenom sistemu, Izvršna komisija za zdravstvo nastaviće sa aktivnostima i sastancima onoliko često koliko bude potrebno kako bi se te reforme pogurale dalje“, navodi se u saopštenju.

Komisija je formirana 14. septembra, na dan kada je održala svoj prvi sastanak.