Svijetla budućnost

Premijer Albin Kurti obratio se javnosti povodom godinu i po dana od kada je stupio na vlast i tom prilikom im poručio da je pred Kosovom svijetla budućnost, ali da su potrebne promjene.

On je u objavi na Facebooku napisao da je njegova vlada posvećena postizanju preko potrebnih rezultata, kao i da su promjene potrebne.

"Ali kao što smo svjedoci 14. februara prošle godine, promjena je moguća samo kada svako da svoj doprinos jer Kosovo je naša zajednička država. Za napredak koji tražimo i za Kosovo o kome sanjamo svi moramo raditi ravnodušno i sa najplemenitijim namjerama", rekao je Kurti.

On je poručio građanima da je za prethodnih 18 mjeseci i uprkos globalnoj zdravstvenoj i energetskoj krizi, prošle godine zabilježen ekonomski rast od 10,7 odsto što je, kako je rekao, najveći rast.

"U 2021. smo imali paket privrednog oživljavanja od preko 300 miliona eura, a ove godine dodajući inflacioni paket podrška prelazi još 350 miliona eura. Dodaci za dječije krevete, penzionere i invalide, podrška proizvođačima izvoznicima, studentima poljoprivrednicima, nastavnicima i zdravstvenom osoblju. Prihodi carina povećani su za 30,8 odsto. Izvoz je prošle godine porastao za 83,6 odsto, a ove godine smo porastali za 29 odstou odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Potpisali smo ugovor sa MCC vrijedan preko 200 miliona dolara", naveo je Kurti.

On je dalje naveo da je povećan budžet za obrazovanje za 12 odsto, da je dupliran budžet za odbranu, a da je pojačana i borba protiv kriminala i šverca.

"Osnovali smo Institut za dokumentaciju zločina da bismo sačuvali kolektivno pamćenje i pokazali novim generacijama i svijetu zločine počinjene tokom rata. Podigli smo Kosovo u svijetu tako što smo se rangirali na prvo mjesto u regionu po vladavini prava, poboljšali za 17 mjesta na Indeksu antikorupcije i unapređivali slobodu medija", naveo je Kurti.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu, kao i opozicija, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspjesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vrijeme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvjetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 eura na mjesečnom nivou. U štrajku su, od 25 avgusta ove godine i zaposleni u javnoj upravi, što izaziva mnogo administrativnih problema za građane Kosova.

Nema saglasnosti ni oko njegovog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.