Novinar i analitičar

Novinar i analitičar Baton Haxhiu smatra da će vlada Albina Kurtija pasti ukoliko na proljeće ne bude postignut sporazum sa Srbijom, prenosi Reporteri.

"Vlada može pasti ako se ovaj sporazum ne prihvati. Na proljeće sljedeće godine dogovor mora da bude završen“, naglasio je Haxhiu komentarišući dokument koje je objavio Albanian post, a govori o novom smjeru pregovora Kosova i Srbije.

Što se tiče tog dokumenta Haxhiu kaže da sastavljen krajem aprila i dat je obema stranama za stolom da vide.

"Nacrt je rađen krajem aprila i krajem maja i dat je na uvid dvema stranama. Ne znam ko je radio na tome, ali nacrt eksperata pokazuje kako da se postigne dogovor, to je način na koji Kosovo i Srbija pregovaraju, konkretno Kurti i Vučić", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Srbija su drugačije konstruisale narativ o dokumentu i to je razlog zašto je objavljen.

"I Kosovo i Srbija su drugačije konstruisale narativ dokumenta, od onog koji je bio predviđen. Zašto je dokument objavljen? Jer strane, posebno Kurti se posvetio mikro-upravljanju, sa tablicama, ličnim kartama, što odlaže proces. Objavljivanje dokumenta je saopštavanje javnosti da su stranke krive za odugovlačenje procesa. Proces je dugo bio u zastoju“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri