Kada su ga žestoko kritikovali zbog zadržavanja ministra Rifata Latifija na funkciji, premijer je vjerovao da i sam zna kako da na bolje popravi zdravstveni sistem. On je formirao komisiju o ministarstvu, kojom će predsjedavati sam Albin Kurti. U svom novom svojstvu pozvao je ljekare rasute širom svijeta da se vrate na Kosovo. Komisija je, prema opoziciji, priznanje neuspjeha.

Kao i danas, i prije 10 mjeseci, premijer Kurti je najavio da je doveo uspješnog hirurga koji radi u Americi – da vodi Ministarstvo zdravlja. Postojala je nada da će on unaprediti jedan od oronulih sektora Kosova.

Za deset mjeseci, Latifi je stalno kritikovan zbog nerada i čestih, uglavnom privatnih putovanja. Često se komentarisalo da je Latifi doneo inovaciju samom svojom pojavom kao ministar.

A kada se Kurti gotovo svakodnevno podsjećao na nastup ministra zdravlja, došao je na ideju kako da zaliječi ovaj segment.

Kurti je na sastanku u srijedu predložio svom vladinom kabinetu da se formira Izvršna komisija za zdravstvo, čiji je rukovođenje sam preuzeo. „Fragmentisani pristup“, rekao je Kurti, nije bio efikasan.

„Naša vlada je zatekla zdravstvo u teškoj situaciji. Zdravlje je domen koji obuhvata mnoge sektore i slučajeve. Fragmentisani pristup se nije pokazao efikasnim i danas se nalazimo pred situacijom koja zahtjeva da djelujemo hitno, ekspeditivno i multisektorskim integrisanim pristupom“, rekao je Kurti.

Kurti je svoju ulogu šefa zdravstvene komisije započeo govorom hirurzima, koje je u sali okupio hirurg Latifi, koji je bio i ministar.

Tokom svog govora, premijer Kurti se proglasio kolegom hirurga, preko veze koju je uspostavio sa ministrom Latifijem.

„U dr Rifatu Latifiju, i vi imate svog kolegu, ali pošto sam ja njegov kolega, imate i mene za kolegu. Treba nam vaše znanje, vaše iskustvo, vaše vještine, potrebna nam je vaša kultura rada“, rekao je Kurti.

On je obavjestio hirurge o formiranju komisije, kojom će predsjedavati premijer.

„Pošto je zdravstvo domen rasprostranjen u mnogim sektorima i instancama, formirali smo Izvršnu komisiju za zdravstvo, na čijem sam čelu, da obezbjedimo normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema i da otvorimo put zdravstvenoj reformi“, rekao je premijer hirurzima.

Nakon što se Kosovo suočilo sa masovnim odlascima zdravstvenih radnika iz zemlje, Kurti je otvoreno pozvao „kongresmane“ da dođu i rade u domovini.

„Ohrabrujem vas da se vratite i na Kosovo“.

Prema riječima bivšeg ministra zdravlja Armenda Zemaja, stvaranje komisije kojom predsjedava Kurti je „priznanje neuspjeha“ u upravljanju zdravstvom.

„Političko viđenje je prihvatanje neuspjeha upravljanja ovim sektorom, čak i preko ministara koje iza sebe ima Kurtijeva vlada, ali i političkih imenovanja koja su bila u nadležnosti vlade. Stavljanje njega na čelo ove komisije rezultira velikom nekompetentnošću i većom od nesposobnosti sadašnjeg ministra, nema rezultata, to je tendencija kamufliranja neuspjeha“, rekao je Zemaj.

Čak je i doktor AAK-a Shemsedin Dredhaj skeptičan da će ova komisija išta regulisati u zdravstvu.

Novinar koji izvještava o zdravstvu Bujar Vitija napisao je da Kurti treba da iskoristi komisiju kao posredničku stranku da pomiri aktere u sektoru, koji, prema njegovim riječima, ne razgovaraju među sobom.

„U ovoj situaciji, Kurti u ovoj komisiji mora prvo da pomiri strane, a zatim da pogura stvari naprijed. Ali sumnjam da će Komisija završiti tako što će premijer doneti odluke koje bi moralo da donesu ministar ili rukovodstvo Univerzitetsko kliničko bolničkog centra“, napisao je Vitija na svom Facebook profilu.

Zdravstvena situacija se smatra alarmantnom i na ivici je kolapsa. Uz druge nepravilnosti u zdravstvenom sistemu, pridodat je i masovni egzodus ljekara. Izvještaji govore da je Kosovo ozbiljno ugroženo, posebno bjekstvom anesteziologa.

Ministar Latifi je više puta govorio o ovom pitanju. U svom intervjuu u julu, ministar ih je, dajući javna uputstva kako ljekare treba zadržati u domovini, posavetovao da malo više vole Kosovo.

„Međutim, nije samo plata ta koja će zadržati naše ljekare i studente ovde, već moramo malo više da volimo sebe. Ne kažem da nema patriotizma među ljekarima, ali treba malo više da volimo Kosovo jer se ne radi samo o novcu“, rekao je Latifi.

Dok je Kurti bio kritikovan što je Latifi ostao na svom mjestu, on kaže da ima stopostotnu podršku premijera u poslu kojim se bavi.

„Imam podršku premijera Kurtija 100 odsto. U trenutku kada budem smatrao da zdravlje nije prioritet, vraćam se u Ameriku.

Izvor: Gazeta Express/Kossev