Imamo šest prioriteta

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da je na prvom sastanku Izvršnog komiteta za zdravstvo utvrđeno šest tačaka nadležnosti koje će Komisija imati u svom delokrugu, prenosi Koha.

Kabinet premijera saopštio je da je između ostalog utvrđena reforma Službe kliničkih i univerzitetskih bolnica Kosova kroz jačanje Univerzitetsko-kliničkog centra i regionalnih bolnica.

"Analiza i definisanje deljenja javno-privatne saradnje u zdravstvu, razvoj informacionog sistema u zdravstvu za kompjuterizaciju zdravstvenog sistema u cjelini, na svim nivoima (primarni, sekundarni, tercijalni) i sektorima (privatni i javni), reforma Službe kliničkih i univerzitetskih bolnica Kosova kroz jačanje Kliničko-univerzitetskog centra i regionalnih bolnica", navodi se u saopštenju Kabineta premijera.

U sljedećim tačkama navodi se da će se raditi na razvoju sektora javnog zdravlja i da će biti osnovana Regionalna bolnica u Prištini.

"Razvoj sektora javnog zdravlja u smislu podizanja kapaciteta zdravstvene službe i povezivanje sa univerzitetskim i naučnim studijama i radom, osnivanje Regionalne bolnice Priština i Interakcija sa pet sektora zdravstvenih radnika: ljekari, medicinske sestre, stomatolozi, farmaceuti i fizioterapeuti”, navodi se u saopštenju.

Premijer Kurti je prilikom formiranja ove komisije rekao da je zdravstvena situacija suviše ozbiljna da bi njome upravljao sam ministar.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore