Ucjena

Premijer Kosova Albin Kurti je, nakon sastanka sa članovima sindikata prosvete, rekao da je Vlada dala ponudu, ali da sindikalci o njoj nisu htjeli ni da se konsultuju, već su odmah nakon sastanka izašli i poručili da se štrajk nastavlja, prenosi Reporteri.

On je rekao da je na ovom sastanku od sindikalaca zatraženo da budu dio rasprave o Nacrtu zakona o platama, o kojem će se javno raspravljati ove nedjelje.

Kurti je još jednom optužio sindikat prosvete za ucjenu.

"Ponašali su se prema meni kao da je novac u budžetu Kosova moj. Rekli su pomozi nam kao brat. Ja sam premijer, kao brat ću vam privatno pomoći. Prošla su vremena kada su se premijeri tako ponašali. Oni bi svakako trebali razmotriti univerzalniji pristup. Ovo nije u redu. To državu dovodi do bankrota, takvo insistiranje nije kompromis i ugrožava našu finansijsku stabilnost. Ovakva logika ucjena i cenkanja nije u redu. Premijer se ne cenka. Oni nemaju osjećaj da postoje slojevi društva koji su još siromašniji. Svi su ćutali kada smo im rekli da imamo više od 100.000 građana čija je plata manja od minimalne plate koju smo odobrili”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kurti je ponovo zatražio prekid da štrajk bude prekinut i da počne nastava u školama.

"Još jednom tražim da učenici i nastavnici krenu u školu. Problem koji imamo nije zbog nedostatka dijaloga i komunikacije. Na sastanku im je više puta rečeno da bi trebalo da se izvučemo iz ove situacije. Vjerujem da ni Vlada, ni sindikat nisu u teškoj situaciji, ali prosveta jeste i ja sam tu da pomognem. Pored ovog paketa za suočavanje sa inflacijom, danas smo predstavnicima sindikata rekli tri stvari za koje su obećali da će se konsultovati sa članstvom. Uprkos tome, čim su napustili skup, izjavili su medijima da se štrajk nastavlja", poručio je Kurti.

Dodao je da je na sastanku razmatrana reforma penzionog sistema, kao i uvećanje sredstava koji se izdvajaju za lijekove za 10 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri