Nakon sastanka sa Feithom

Premijer Albin Kurti sastao se danas sa bivšim šefom Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Pieterom Feithom i tom prilikom istakao da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, prenosi Koha.

"Danas smo se okupili da proslavimo 10. godišnjicu, trenutak kada je Kosovo postalo suvereno i potpuno nezavisno. Mi smo sada najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu. Naš napredak u vladavini prava je u skladu sa našim ekonomskim napretkom“, rekao je on.

On je dodao da se Kosovo pokazalo kao pouzdan partner u međunarodnoj areni.

„Feithova dobra namjera bila je u skladu sa željom za slobodom i našim težnjama da ne budemo isključeni iz međunarodnog komiteta“, dodao je Kurti.

Feith je pomenuo izazove sa kojima se Evropa suočava.

„Uvjeren sam da ćete svojim mudrim vođstvom omogućiti da se zaštiti interes Kosova. U Briselu nisu bili mnogo zainteresovani za moju ulogu. Pošto sam ono što jesam, zauzeo sam pristup da napredujem u primjeni dugačke liste odredbi Ahtisaarijevog plana. Preneo sam ovlašćenja i odgovornost na institucije. Od početka je bilo veliko protivljenje Srbije. U ljeto 2013, predstavnici međunarodne grupe počeli su da razmatraju izlazak i okončanje nadgledane nezavisnosti. Bilo je dosta razmišljanja o datumima, tada smo razmišljali krajem leta 2012. i istovremeno su moji principi bili fokusirani od prošle godine, posljednji napori da se što više sprovede Ahtisaarijev plan. Kao rezultat toga, kada je došlo vrijeme da se to završi u septembru 2012. godine, otišli smo sa žaljenjem zbog prijateljstva koje smo imali sa građanima  Kosova. Otišli smo i za sobom nismo ostavili nikakav trag“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore