Normalizacija...

Danas se navršava dvije godine od potpisivanja Sporazuma u Vašingtonu. Sporazum su potpisali Avdullah Hoti, koji je u to vrijeme obavljao funkciju premijera Kosova, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Sporazum je imao za cilj ekonomsku normalizaciju između dvije zemlje.

Ispod su sadržajne tačke sporazuma koji je potpisala kosovska strana.

- Autoput mira

- Železnička veza Priština-Merdare

- Željeznička veza Niš-Priština

- Obezbjeđivanje finansiranja za podršku kreditima potrebnim za mala i srednja preduzeća

- Dodatni bilateralni projekti

- Puno međunarodno prisustvo Američke međunarodne korporacije za finansijski razvoj u Beogradu, Srbija.

Obostrano otvaranje objekta na zajedničkom graničnom prelazu Merdare.

Obe strane će se pridružiti „mini šengenskom prostoru“ gdje su:  Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija najavile u oktobru 2019. i u potpunosti će iskoristiti njegove prednosti.

Obe strane će međusobno priznati diplome i stručne sertifikate.

Obe strane će se složiti da rade sa Ministarstvom energetike SAD i drugim entitetima američke vlade na studiji izvodljivosti za zajedničko korišćenje jezera Gazivode kao bezbednog snabdjevača vodom i energijom.

Obe strane će umnožiti svoje energetske resurse.

Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme, koju obezbjeđuju nepouzdani prodavci, u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gdje takvi uređaji već postoje, obe strane se obavezuju na njihovo uklanjanje i druge posredničke napore na vrijeme.

Obe strane će povećati provjeru putnika u vazdušnom saobraćaju, međusobnu razmjenu informacija i u okviru opšteg okvira saradnje sa SAD na Balkanu, i obavezaće se na tehnološka ažuriranja, za borbu protiv zlonamernih aktivnosti, implementacijom i operacionalizacijom sistema koje obezbjeđuju SAD, za kontrolu i informacije, uključujući: PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

Obe strane se obavezuju na zaštitu i unapređenje vjerskih sloboda, uključujući obnavljanje međuvjerske komunikacije, zaštitu vjerskih objekata i sprovođenje sudskih odluka vezanih za SPC, kao i nastavak vraćanja nenasljeđene imovine iz perioda od god. holokausta, kao i nepotražene jevrejske imovine.

Obe strane obećavaju da će ubrzati napore na lociranju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba. Obe strane su posvećene identifikaciji i primeni dugoročnih i održivih rješenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će definisati kontaktnu tačku koja će voditi ove napore u okviru svojih ministarstava i koordinirati ove napore između Beograda i Prištine, kao i svake godine ažurirati podatke o broju rješenih i onih koji su u procesu.

Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje smatraju homoseksualnost zločinom kako bi je dekriminalizovale.

Obe strane se obavezuju da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i u potpunosti primjeniti mjere za ograničavanje Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti pod njihovom jurisdikcijom.

Kosovo će pristati da primjeni jednogodišnji moratorijum, a ne da traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će pristati da sprovede jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za oduzimanje priznanja i uzdržaće se od zvaničnih ili nezvaničnih zahtjeva bilo kojoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Svi sporazumi o isključivanju će odmah stupiti na snagu.

Kosovo i Izrael saglasni da priznaju jedno drugo.