Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Burjani rekao je za Kosovo onlajn da je Vašingtonski sporazum bio važan korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da trenutno ne postoji spremnost strana da rade na implementaciji ovog, kako je kazao, korisnog sporazuma.

Burjani je naveo da je prethodna Vlada Kosova poštovala Vašingtonski sporazum koji je prije tačno dvije godine potpisan u Bijeloj kući.

Za razliku od bivšeg premijera Avdullaha Hotija, trenutni premijer Kosova Albin Kurti se, dodaje analitičar, ne bavi ovim sporazumom.

"Prošla Vlada Kosova poštovala je ovaj sporazum i tražila je njegovu potpunu primjenu, ali Vlada Albina Kurtija ima svoje prioritete i ne trudi se da u potpunosti imlementira sporazum. Od 16 tačaka ovog sporazuma mnoge su primjenjene, ali neke još nisu, i niko se više na Kosovu ne bavi ovom sporazumom", izjavio je Burjani.

On je naglasio da se ideja o "Otvorenom Balkanu" odugovlači i da nije u interesu da Kosovo postane članica, dodajući da je saradnja država na Balkanu jako bitna.

Kako je rekao, bez finalnog sporazuma Kosova i Srbije nemoguće je postići ravnopravnu ekonomsku saradnju.

"Bez konačnog dogovora Kosova i Srbije nema boljeg funkcionisanja na Balkanu. Bitno je da sve države na ovom prostoru budu ravnopravne  i da sarađuju u ekonomskom smislu. Ali, bez konačnog dogovora sa Srbijom mislim da će Kosovu biti teško da se pridruži ovoj inicijativi", podvukao je Burjani.

Analitičar je za Kosovo onlajn istakao da se jedna od tačaka iz Vašingtonskog sporazuma koje je Kosovo ispunilo, odnosi na jezero Gazivode.

"SAD su dale opcije ali se do sada niko nije se izjasnio šta dalje treba uraditi o ovoj tački sporazuma", rekao je on.

On smatra da će Kosovo zatražiti članstvo u međunardnim organizacijama, što je, prema Višingtonskom sporazumu, "zabranjeno" za period od godinu dana.

Mišljenja je da je neke tačke sporazuma važno implementirati, ali da strane nisu u stanju da to učine.

"Svaka stana ima drugačije mišljenje, a Kurti nije uopšte zainteresovan da se bavi ovim sporazumom osim onih tačaka za koje smatra da su dobre za Kosovo. Kurti još uvijek nije u stanju da na Vašingtonski sporazum gleda iz drugog ugla i zbog toga je potrebno dati još vremena za razmatranje sporazuma potpisanog u Bijeloj kući", istakao je Burjani I dodao da su neke tačke sporazuma od velike korisit i za Kosovo i za Srbiju.

Izvor: Kosovo Online