Suverene zemlje

"Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete", naveo je portparol State departmenta u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Iz State departmenta je ovako odogovoreno na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Kosovo, zahtevom da se pridruži Savetu Evrope, prekršilo odredbe Vašingtonskog sporazuma.

Sporazumom koji je potpisan u septembru 2020. godine, Srbija i Kosovo su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD.

Deo sporazuma je bio i moratorijumn od godinu dana da se Kosovo uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija od diplomatske kampanje za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Moratorijum je istekao 4. septembra 2021.

"Moratorijum je bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje", naveo je State department u odgovoru na upit Glasa Amerike.

"I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obe zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu", navodi State department.

Nakon što je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala 12. maja podnela zvaničan zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima u Beogradu rekao da je Priština "brutalno pogazila" Vašingtonski sporazum.

"Posle gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Vašingtonski sporazum, dok Rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali", rekao je Vučić.

On je zbog aplikacije Kosova, za 13. maj zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje.

Vašingtonski sporazum potpisan je poslen dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u Beloj kući 3. i 4. septembra 2020, za vreme administracije biveg predsednika SAD Donalda Trumpa.

Dogovoru je posredovao Trampov izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell, koji se fokusirao na ekonomsku saradnju dve strane.