Imer Raqi iz Sindikata Ministarstva privrede rekao je da je većina službenika stupila u štrajk i obustavili rad u svim službama, osim onih hitnih poslova i naveo da traže povećanje plate od 100 eura do usvajanja zakona o platama, prenosi Koha.

"Svi državni službenici u ministarstvima su u štrajku. Pravo na štrajk zaštićeno je Zakonom o štrajku. Zaustavili smo sve službe rada, osim poslova koji su hitni", rekao je Raqi na KTV.

On je na KTV rekao da taj štrajk službenika "parališe rad" institucija jer "nijedna aktivnost ne može da funkcioniše bez podrške službenika".

"Naš zahtjev je povećanje plata za 100 eura do donošenja Zakona o platama i štrajk će trajati do usvajanja zahtjeva", rekao je Raqi.

Raqi je naveo da nisu predali spiskove sa imenima službenika koji štrajkuju kako je traženo i naglasio da je uskraćivanje plate za one koji su u štrajku protivzakonito.

"Neke institucije su se pozvale na član 7 Zakona o štrajku, gdje su zapretile svim zaposlenima da će im biti obustavljena isplata ako budu u štrajku. Zatražen je spisak službenika koji štrajkuju. Nismo dali spisak jer nismo napravili spisak pošto je štrajk dobrovoljan. Ono što su tražili da se smanje plate za svaki dan štrajka je protivzakonito. Član 13 kaže da se ne mogu preduzeti disciplinske ili finansijske mjere za one koji učestvuju u štrajku", rekao je Raqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore