Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore raspisalo je dva konkursa za zapošljavanje 32 nova službenika, međutim Udruženje sindikata u okviru tog ministarstva iznelo je sumnju u namještanje, prenosi Koha.

Sumnju je probudilo to što je referent iz Uprave za kadrove premješten na drugo radno mjesto na dan raspisivanja konkursa.

Po konkursu Ministrastva traži se deset službenika diplomatskih predstavništava sa naprednim znanjem engleskog jezika, po sedmoro sa znanjem francuskog i njemačkog jezika, dvoje sa znanjem italijanskog, španskog i arapskog jezika, kao  i sa naprednim znanjem grčkog i portugalskog jezika.

U opisu kriterijuma od kandidata se traži samo odgovarajuća stručna sprema i znanje stranih jezika.

Odabrani kandidati biće organizovani u Ministarstvu spoljnih poslova, u jednoj od organizacionih jedinica Ministarstva spoljnih poslova, do ispunjenja formalnih uslova za njihovo upućivanje u diplomatska predstavništva.

Međitim, Udruženje sindikata u okviru Ministarstva spoljnih poslova uputilo je zahtjev drugim instancama van Ministarstva i tražilo poništenje konkursa.

Zahtjev je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave koje je nadležno za odobravanje konkursa, kao i Nezavisnom nadzornom vijeću za državnu službu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore