Strateški sektor

Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mlijeka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsjednik ovog udruženja Gani Durmishaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR) Kosova je čitavom sektoru prerade mlijeka namijenilo 500.000 eura grantova, što prerađivači smatraju – žalosnim.

"Institucionalna podrška u razvoju ovog značajnog sektora koji zapošljava više od 8.000 radnika nije na nivou koji nam treba, iako smo bili aktivni u radnim grupama gdje smo iznosili prijedloge pristigle direktno od preduzeća za preradu mlijeka. Međutim, prilikom poslednjeg poziva za dodjelu bespovratnih sredstava naši zahtjevi nisu uzeti u obzir“, poručili su iz Asocijacije mlekarske industrije.

Oni smatraju da Vlada Kosova mora prioritetno "zaštititi ovaj strateški sektor“ koji hrani stanovništvo mlečnim proizvodima i istovremeno pomaže porodičnu privredu (mlekare).

"Ako ubuduće ne naiđemo na razumjevanje za naše legitimne zahtjjeve, koristićemo sve legalne načine, a po potrebi i druge mehanizme, kao što je izlazak na ulicu“, navedeno je u pismu premijeru Kurtiju i ministru poljoprivrede Fatonu Peciju.

Iz Asocijacije mlekarske industrije Kosova je saopšteno da u najkraćem mogućem roku očekuju sastanak sa nadlježnima na kome bi i lično iznijeli svoje zamjerke "na podršku ovog sektora grantovima i drugim mehanizmima Vlade Kosova“.

Asocijacija mlekarske industrije Kosova predstavlja većinu prerađivača mlijeka od preko 95 odsto njih sa cijele teritorije Kosova.