Planirano i potaknuto

Na sjeveru Kosova su lokani stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu, policija blokirala granične prelaze i prijavila pucnjeve

Premijer Albin Kurti je, povodom večerašnjih dešavanja na sjeveru Kosova, kazao kako će naredni sati i dani biti puni izazova i problema jer se njegova država suočava sa, kako piše Koha, srpskim nacional-šovinizmom koji on dobro poznaje.

Kako je ranije objavljeno, na sjeveru Kosova su lokani stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu parkiravši kamione nedaleko od graničnog prelaza Jarinja koji se nalazi u Opštini Leposavić.

Policija Kosova je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Nešto kasnije su objavili kako su se na sjeveru čuli i pucnji, ali da niko nije povrijeđen. Lajmi.net prenosi navode Policije Kosova kako su građani prijavili da su neki albanski građani bili pritvarani i maltretirani.

Objave prijetnji i straha

Premijer Kurti je na Facebooku objavio kako su srpske ilegalne strukture, prije početka izdavanja dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova, blokirale puteve i počele pucati.

"Uvod su bile izjave, sastanci i skupovi ispunjeni strahom i prijetnjama iz Beograda i Raške. Ovi agresivni potezi koje vidimo danas su planirani i potaknuti. (Predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić i (direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar) Petković su glavni odgovorni za nemire.”

“Vlada Republike Kosovo je demokratska i progresivna, ona voli, poštuje i provodi zakone i ustavnost, mir i sigurnost, za sve građane bez izuzetaka“, istakao je on i dodao:

"Sigurnosne snage naše države sakupljaju informacije, prate situaciju i djelovat će u odbrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sati, dani i sedmice pred nama mogu biti izazovni i problematični.“