U funkciji samo Merdare

Nema informacija kada će granični prijelazi Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj, na sjever Kosova ne može se ni pješice.

Sve četiri opštine na sjeveru Kosova jutros su osvanule sa porukama “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”, javlja Tanjug.

Na bilbordima i plakatima širom Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole “Ovo je ZSO”, simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu zajednicu srpskih opština.

Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u sjevernom dijelu Mitrovice, kao i na bilbordima na ulazima i izlazima u četiri opštine.

Mirna noć na sjeveru Kosova

Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno, no na graničnom prijelazu Jarinje nema promjena u odnosu na nedjelju, javio je reporter RTS-a, prenosi Tanjug.

“I dalje se na sever Kosova ne može ni pešice”, izvijestio je.

Policija u Rudnici jutros obavještava vozače da pokušaju prelazak na drugim prijelazima, a za sada je u funkciji samo prijelaz Merdare.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Odgođena odluka o tablicama

Kosovska vlada saopćila je u nedjelju navečer, uoči stupanja na snagu mjera kojima se uvodi zabrana ulaska na teritoriju Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i reguliranja registarskih oznaka, da je spremna odgoditi primjenu tih odluka do 1. septembra. Tada se očekuje uklanjanje barikada i uspostavljanje pune sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova.

Saopćenju Vlade Kosova prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog ambasadora u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (KFOR) saopćila je u nedjelju da je sigurnosno stanje na sjeveru Kosova napeto, da je pomno prati stanje te da je spremna intervenirati ako stabilnost bude ugrožena.

Dodali su da je NATO misija u potpunosti fokusirana na implementaciju mandata UN-a da osigura sigurno i mirno okruženje i slobodu kretanja svim građanima Kosova.

U nastavku saopćenja je navedeno kako su pripadnici KFOR-a vidljivi i agilni na terenu, a da je komandant KFOR-a u kontaktu sa svim važnim sudionicima procesa, uključujući predstavnike kosovskih sigurnosnih agencija i ministra odbrane Srbije.

Borrell pozdravio odluku Kosova

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozdravio je odluku kosovske vlade da odgodi primjenu mjera reciprociteta i pozvao Beograd i Prištinu da sva otvorena pitanja rješavaju kroz dijalog kojem posreduje EU.

“Očekujem i da se sve barikade hitno uklone. Sva otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog kojem posreduje EU i treba se fokusirati na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, poručio je Borrell na Twitteru.

Šef evropske diplomatije, ujedno i glavni posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, ponovio je da je normalizacija odnosa ključna za napredak obje strane na putu EU integracija.

‘Tendencija destabilizacije Kosova’

Vlada Kosova najoštrije je osudila blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura, prenosi Anadolija.

“Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i sigurnosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata […] koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd”, navodi se u saopćenju Vlade Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će naredni sati, dani i sedmice biti izazovni i problematični jer se, kako je rekao, Priština “suočava sa srpskim nacional-šovinizmom”.

On je u videoobraćanju na Facebooku rekao da su “srpske ilegalne strukture blokirale puteve prije početka izdavanja dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova”.

Dodao je da nadležni organi prikupljaju informacije, prate situaciju te da će “djelovati u odbrani zakona i građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”.

Vučićeva nada o ‘deeskalaciji’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju navečer, nakon sastanka u Generalštabu Vojske Srbije, kako se nada da će situacija na Kosovu do ponedjeljka biti deeskalirana.

On je zajedno s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem razgovarao s komandantom KFOR-a.

“Nadam se da ćemo imati dobrih vesti i da će ovo do sutra [ponedjeljak] biti deeskalirano, i da ćemo moći da dođemo u narednom periodu do rešenja”, rekao je Vučić u izjavi za RTS, prenosi Anadolija.