Zabrinutost

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Lulzim Peci zamjera premijeru Albinu Kurtiju što na sastanku sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom nije stavio akcenat na dijalog Kosova i Srbije, kao što to radi State department, prenosi Koha.

"Nije mi se dopalo u izjavama prije i poslije sastanka da naš državni vrh nije potencirao pitanje dijaloga, dok je State department poslije sastanka pokazao da je glavna stvar pitanje razgovora. Ne smemo dalje da nastavljamo ovu igru. Ključni interes SAD na Kosovu i regionu su žarišta kao što su dijalog Kosovo-Srbija i situacija u Bosni i Hercegovini, koja je više nego kritična", rekao je Peci.

Peci smatra da Vlada Kosova treba da otvori kasu za završetak procesa dijaloga i da treba da angažuje međunarodne stručnjake koji bi bili savjetnici Kosova u daljem procesu dijaloga, posebno za konačni sporazum.

"Sada moramo da angažujemo najvrednije međunarodne stručnjake u oblasti koju imamo sa Srbijom, da imamo svoje savjetnike u daljem procesu dijaloga, posebno za konačni paket za normalizaciju odnosa sa Beogradom. Vlada treba da otvori novčanik, da angažuje takve ljude. Mislim da je u nacionalnom interesu da se otvori kasa", rekao je Peci na KTV.

Peci je naveo da međusobno priznanje sa Srbijom nije dovoljno, već da se moraju eliminisati neki drugi rizici, pominjući i formiranje Zajednice srpskih opština, što će, kako je rekao, biti urađeno nakon njegovog potpisivanja.

"Moramo da otklonimo neke druge rizike, Srbija je priznala i Bosnu i Hercegovinu, ali ona i danas pravi 500 problema, treba razmišljati i o otklanjanju problema koje možemo imati u budućnosti čak i ako nas Srbija prizna. Asocijacija će biti napravljena jer smo je potpisali, ako se ne napravi ostaćemo krivi što nismo postigli dogovor", rekao je Peci.

Peci: Kurti i Osmani su se promjenili po određenim političkim pitanjima

Peci je rekao da se premijer Albin Kurti promjenio kada su u pitanju određena politička pitanja, zajedno sa predsjednicom Vjosom Osmani što je, smatra, dobra stvar.

Peci je rekao da je to u interesu Kosova, jer dijalog sa Srbijom, prema njegovim riječima, treba da se bude što prije.

"Kurti se već promjenio i to je sada dobra vijest za sve nas, jer je u interesu Kosova da dijalog sa Srbijom bude što prije i znamo stav visokih američkih zvaničnika koji su rekli da dijalog služi ruskim interesima u regionu. Svijesni smo ovog posla. Premijer Kurti se promjenio zajedno sa predsjednicom Osmani. Do februara ove godine imidž Kosova u američkoj administraciji i u Briselu nije bio dobar, bio je prilično loš i tretirani su kao destruktivna strana i to nije bila slika koja je koristila interesima Kosova, imam ovu informaciju iz prve ruke da je tako bilo", rekao je Peci.

On je dodao da Kosovo treba da završi dijalog sa Srbijom tokom mandata američkog predsjednika Josepha Bidena.

"Ako se dogovor ne postigne u ovom mandatu predsjednika Bidena, Kosovo će ući u dugoročni ćorsokak i ostaće blokirano. Ne znamo ko će doći u američku administraciju", rekao je Peci.

Peci: SAD su prvi put rekle da Vladu Kosova vide kao kredibilnog partnera

Peci je rekao da su danas SAD prvi put rekle da Vladu Kosova vide kao kredibilnog partnera i da je to dva dana nakon sastanka kosovskih lidera sa državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom, izjavio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

"Dobra je i izvanredna vijest za Kosovo da se na našu Vladu gleda kao na kredibilnog partnera SAD, što je Escobar danas rekao, a to je prvi put da je rekao, da se zapitamo zašto to nije rečeno do sada.  Za vrijeme Kurtijeve administracije do sada nismo imali takvu izjavu", rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, to je posljedica promjene pristupa u odnosu na dijalog u Briselu, a dodatni element u ovom aspektu ima veze sa ratom u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini ubrzava neke od procesa koji su do sada bili nezamislivi kako u pogledu širenja EU, tako i u smislu bezbjednosti u istočnoj Evropi", rekao je Peci.

Peci: Susret sa Blinkenom, početak normalizacije odnosa sa SAD

Peci kaže da  sastanak predsjednice Vjose Osmani i premijera Kurtija sa američkim državnim sekretarom Antoniem Blinkenom u Vašingtonu označava početak normalizacija odnosa sa SAD.

Peci je rekao da je put ovom susretu otvorila promjena imidža Kosova u Briselu u odnosu na Srbiju u pogledu dijaloga.

"Poslije nekih poteza prethodne vlade u odnosu na Vašington, ova posjeta označava početak stvarne normalizacije odnosa sa SAD. Promjena imidža Kosova sada u Briselu u odnosu na Srbiju u smislu dijaloga, otvorila je put Kosovu za sastanak sa sekretarom Blinkenom. Od sada moramo da se držimo ove linije", naveo je Peci.

Prema njegovim riječima, ovaj sastanak nije istorijski, ali je prvi na ovom nivou aktuelne vlasti na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore