Licemjerje, glupost...

Poznati albanski aktivista u SAD Ukë Lushi smatra da je sjajno što su se predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti sastali sa američkim državnim sekretarom Antoniyem Blinkenom, ali da državni sekretar nije nivo za dvojicu kosovskih lidera, već predsjednik Joseph Biden, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nije izgledalo dobro imati dvojicu naših najviših lidera na sastanku sa Blinkenom. Hajde da se sastanemo sa predsjednikom Bidenom, ali državni sekretar nema nivo da se sastane sa dva lidera jedne zemlje. Ali možda će jednog dana naši lideri naučiti da ne treba da se ponašaju kao Zulu", naveo je Lushi.

Lushi kaže da je prema ustavu, Kurti lider i odgovoran je za dijalog Kosova i Srbije.

"U vrijeme kada je Thaçi bio predsjednik, a Kurti premijer, Albin Kurti nije prihvatio saradnju za dijalog sa tadašnjim predsjednikom upravo pozivajući se na ovu formalnost. Sada Vjosa Osmani sjedi ispred državnog sekretara Blinkena. Kako se zove ovo ponašanje? Licemjerje, glupost, naterali su me?! Premijeru Kurti, vjerujem da ste razumijeli da postoji samo vođstvo grupe o suštinskom nacionalnom pitanju. I drugi su to razumijeli", naveo je Lushi.

On smatra da je sjajno što je došlo do sastanka predsjednice i premijera Kosova sa američkim državnim sekretarom, ali i naveo da će Kosovo i Amerika imati dobre odnose bez obzira ko je na vlasti u Vašingtonu i Prištini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online