Na osnovu rangiranja

Premijer Albin Kurti ugostio je izvršnog predsjednika Atlantskog savjeta generala Jamesa Jonesa, osnivača i predsjednika Fondacije Malama Kau Mela Jokojamu, kao i bivšeg ministra odbrane Albanije Fatmira Medijua. Razgovarali su o političkim dešavanjima, mogućnostima ulaganja i bezbjednosnim pitanjima na Kosovu i u regionu, prenosi Reporteri.

Oni su razgovarali o političkim dešavanjima, mogućnostima ulaganja i bezbjednosnim pitanjima na Kosovu i u regionu.

Premijer Kurti je obavjestio generala Jonesa o napretku tokom jedne trećine mandata vlade, ističući institucionalnu stabilnost, pozitivne ekonomske i demokratske pokazatelje.

On je izdvojio rangiranje Kosova na prvom mjestu po vladavini prava na Balkanu, prema projektu Svjetske pravde, uspon za 17 mjesta po borbi protiv korupcije, prema Transparency International i uspon 17 mjesta više po slobodi medija prema Reporterima bez granica.

"Kao neizbježni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć Sjedinjenih Američkih Država da postanemo dio NATO programa Partnerstvo za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO-a", rekao je premijer Kurti, ističući rast budžeta za odbranu za 52 odsto i veoma dobru saradnju i učešće u zajedničkim misijama i vježbama Kosovskih bezbjednosnih snaga sa američkom vojskom i NATO-om.

Premijer je istakao posvećenost Vlade promovisanju investicija kroz održivi ekonomski i društveni razvoj i nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji.

General Jones je bio vrhovni komandant Alijanse za Evropu i bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD. Podržao je članstvo Albanije u NATO-u i pokretač je Baltičke, Mediteranske i Crnomorske inicijative, koja uključuje sve zemlje Centralne Evrope za ulaganja u infrastrukturu, energetiku i tehnologiju.

Sastanku prisustvovala i poslanica Skupštine Republike Kosovo Shqipe Selimi, i savjetnik premijera Kurtija Lulezon Jagxhiu.

Izvor: RTK2