Profesor evropskog prava

Profesor evropskog prava Avni Mazreku istakao je da Kosovo ne može očekivati od EU da u dijalogu sa Srbijom nametne pitanje međusobnog priznanja, jer EU ima neutralan stav po pitanju nezavisnosti Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

„Evropska unija je pokazala podršku procesu dijaloga između Kosova i Srbije, ako se osvrnemo na percepciju Kosova o tome kakvi treba biti konačni rezultati ovog dijaloga, koliko je EU u skladu sa stavovima Kosova i da su naša očekivanja da će završetak dijaloga rezultirati obostranim priznavanjem“, naveo je Mazreku.

On je rekao da je stav SAD po pitanju dijaloga jasan, a da Kosovo ne može očekivati od EU da međusobno priznanje nametne kao cilj dijaloga.

"Stav SAD je jasan. Evropska unija ima neutralan stav u odnosu na konačni status Kosova, Evropska unija ne priznaje nezavisnost Kosova. Shodno tome, Kosovo je hendikepirano, imaginarna je ambicija da očekuje da će Evropska unija pitanje međusobnog priznavanja nametnuti kao konačan dogovor jer sama EU ne priznaje nezavisnost Kosova“, dodao je Mazreku.

On je istakao da je dolazak delegacija Evropske unije i država članica svojevrsni pritisak da se ubrzaju otvorene teme, kao dijalog Kosova i Srbije.

"Dolazak visokih zvaničnika Evropske unije i država članica znači prije svega upravljanje postojećim razlikama između državnih zvaničnika Kosova i Srbije. To je i oblik pritiska da se pristupi otvorenim temama i da se ubrza tempo dijaloga. Ovo treba posmatrati sa stanovišta podrške, pritiska i upravljanja postojećim razlikama između institucionalnih lidera”, zaključio je Mazreku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online