Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je najbolji put u Evropsku uniju Berlinski proces, prenosi Koha. Ovaj Berlinski proces 2.0, kako ga je nazvao Kurti, doneo bi zajedničko regionalno tržište i EU kao vrijednost i mehanizam unutar šest zemalja Zapadnog Balkana“.

"Kada kažem evropske vrijednosti, mislim na vladavinu prava, ljudska prava, građanska prava, suočavanje s prošlošću, demokratizaciju, slobodu medija, prava manjina", rekao je on na skupu u Grčkoj.

Rekao je i da je Kosovo priča o dvostrukom uspjehu - zaustavljanju "genocida Miloševićevog režima", i ekonomskom rastu sa kvalitativnom demokratijom.

Povodom ruske invazije i vojne agresije na Ukrajinu, Kurti je rekao da je to hitan zadatak za EU, dodajući da vjeruje da pored pokazivanja empatije, simpatije i solidarnosti prema narodu Ukrajine i njihovim naporima za oslobođenje, treba učinite sve što im možemo pomoći da se oslobode.

Premijer Kurti je istakao da EU i NATO treba više da sarađuju jer će se o bezbjednosti i odbrani Evrope ovog vijeka odlučivati u ovoj deceniji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore