Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Burjani kaže za Kosovo onlajn da je dijalog Kosova i Srbije dugo stagnirao i da vlada Albina Kurtija pokušava da mu da drugi smjer. Kurtijeva namjera je, kako navodi, da implementira sporazume koji su na snazi, a taj proces je već započet.

Takođe, Srbija bi, kako kaže Burjani, mogla da se nađe u kritičnoj situaciji do kraja ove godine ukoliko ne promjeni političku poziciju i ne ponudi verziju konačnog rješenja dijaloga.

Dodaje i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude pragmatičan, a da je Kurti poznat kao pojedinac i kao političar ostaje na nepromjenljivim pozicijama.

"EU i SAD krenule su u agendu za završetak dijaloga, dok se Srbija ne slaže s konačnim rješenjem, ova situacija zabrinjava Vučića, a  SAD spremaju riješiti je u nekoliko varijanti,", kaže on.

Kada su u pitanju najavljene mjere reciprociteta i preregistracija vozila Burjani kaže da se ovaj proces može završiti do 30. septembra, kao što je najavljeno, ali je, kako kaže, neizvesno koliko će Srbi sa sjevera sarađivati.

"Ovo uvelike zavisi od saradnje sa građanima srpske nacionalnosti. Mislim da je potrebna veća saradnja sa njima u vezi sa svim problemima koje imaju. Tehnička pitanja ne bi trebalo da se politizuju, a konačni sporazum je druga tema", navodi on i dodaje da je bolje da Srbi sarađuju sa kosovskim vlastima kako bi ovaj proces bio završen onako "kako treba".

Burjani navodi i da je pozitivno to što je počelo sprovođenje dogovorenog i da je to malo popravilo situaciju Kosova, ali, kako dodaje, Srbija zateže.

"Potpuna implementacija sporazuma ne sviđa Aleksandru Vučiću koji želi da ovaj proces dugo traje", kaže Burjani.

To koči konačni dogovor, kako navodi, a i gubi se dosta vremena za tehnički dijalog.

"Ova igra Vučića i njegovog interesa sprečiće Srbiju da uđe u Evropsku uniju. On se ponaša kao apsolutni vladar, pa ne vjerujem da će napredovati u dijalogu s Kosovom. Ipak, ova politička igra može dovesti Srbiju u položaj u kakvom je bila tokom Miloševićeve vlasti", navodi ovaj analitičar.

Burjani smatra da su policijske akcije na sjeveru, uključujući i posljednji upad u Štrpce, dio borbe protiv organizovanog kriminala, da nisu usmjerene ka srpskom narodu i da ih ne bi trebalo povezivati sa politikom.

"Riječ je o manipulaciji i tezama koji su apsurdne i proizvod su mašte. Na Kosovu djeluju Kfor, međunarodni predstavnici i EU. Problem je uspostaviti red i zakon, a ne ometati obične građane", kaže Burjani i dodaje da bi zvanični Beograd trebalo da se posveti miru, a ne samo da govori da je za mir.

Situacija u međunarodnoj politici, kako kaže, može jako pogoršati položaj Srbije koja bi, kako navodi, trebalo da prestane sa podrškom Rusiji.

"Ukoliko se to ne desi Kosovo bi moglo da postane član Savjeta Evrope, da krene ka integraciji u NATO i da dobije viznu liberalizaciju. Ovakva Vučićeva politika može puno pomoći Kosovu na međunarodnoj sceni", kaže ovaj analitičar.

Izvor: Kosovo Online