Bivši predsjednik Hrvatske

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da Srbija nije dovoljno jaka da predstavlja prijetnju regionu uprkos naoružavanju iz Rusije i Kine, i da Sjedinjene Američke Države moraju više da se angažuju u dijalogu Srbije i Kosova, prenosi Lajmi.

"Srbija više ne može da bude prijetnja. Jasno je da neki ljudi u Srbiji žive u iluziji da su najjači na ovim prostorima i da mogu da diktiraju politiku. Srbija ne može ništa da diktira. Srbija mnogo zavisi od Rusije, radi se o njenom ekonomskom interesu, tako da se zato ne izjašnjava protiv Rusije", rekao je Mesić za Kosovo press.

On je istakao da bi EU trebalo da ubrza procedure za integraciju Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Evropu.

Mesić je dodao da je neophodno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u proces dijaloga Kosova i Srbije i kao primjer naveo hrvatsko-bosanski proces. Kako je rekao Evropa bez SAD nije dovoljno jaka da riješi probleme i donese pravi mir.

"Mislim da Evropska unija, ako želi da bude principijelna, mora da ubrza evropske integracije Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana. Videlo se tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da Evropa nije imala moć da učini sve da dođe do istinskog mira. Evropa danas nema lidera, Evropa je kratkovida u politici u odnosu na Ameriku. Stoga, Amerika mora da bude angažovana, kao što je posvećena miru u Bosni i Hercegovini, tako će biti angažovana i na Kosovu", naglasio je Mesić.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline