Građani odlaze!

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da bi izvršna vlast trebalo da poveća plate na nivou stope inflacije, jer tako održava stabilnom kupovnu moć svakog zaposlenog, prenosi Lajmi.

Mustafa smatra da pomoć Vlade Kosova od sto eura za radnike javnog, privatnog sektora i studente, nije urodila plodom.

"Ovakve mjere ne pomažu građanima da ublaže svoj problem rasta cijena i problem inflacije i niskih plata. Ako vlast ima želju i volju da pomogne građanima, treba povećati plate. Dakle, mora postojati odluka vlade o povećanju plata, bez obzira kada dođe do zakona o platama. Ako je inflacija 11 odsto ili više, čak i plate treba podići na niže nivoe inflacije, jer to održava kupovnu moć svakog zaposlenog stabilnom, a onda treba videti kako pomoći penzionerima, marginalizovanim grupama, nezaposlenima", rekao je Mustafa.

Mustafa takođe smatra neprikladnom inicijativu opozicije za povlačenje ušteđevine iz Štednog fonda (Trust).

"To ulaganje građana za budućnost. Ulažu da kad odu u penziju i nemaju platu, imaju penziju za život. Štednju možemo da potrošimo, ali to su sredstva građana koji su sebi uštedeli za penziju", dodao je Mustafa.

On je apelovao na poštovanje sudske odluke o ukidanju skupih tarifa za električnu energiju.

"To nije rješenje, već kršenje, jer su povređena ljudska prava, jer postoje diferencijacije da neko plaća više, a neko niže. Doneta je i odluka koja je bila proizvoljna. Sud je to odbacio, a čak je i politička partija koja je pokrenula ovaj slučaj na sudu odlično prošla“, kaže Mustafa.

S druge strane, tvrdnje premijera Kurtija o ekonomskom rastu i zapošljavanju u proteklih godinu dana, Mustafa naziva nerealnim.

"Vlada nije u skladu sa obećanjima gospodina Kurtija tokom kampanje i poslije, ali ni ranije kada je bio u opoziciji. Sve je ostavljeno po strani i nema jasne orijentacije pred javnošću i građanima šta će ova vlada da radi. Kurti se sada hvali da smo 2021. godine imali privredni rast od oko 10 odsto i da je bilo zaposlenosti preko 20.000 ljudi. Što se tiče privrednog rasta, pogrešno je porediti sa prije godinu dana, jer 2020. nije bilo povećanja, već pada od oko 5,7 odsto na Kosovu. To je činjenica da povećanje nije realno. Ljudi odlaze u inostranstvo, migriraju u različite zemlje i 200.000 zahtjeva za vizu se nalazi ispred raznih ambasada, uglavnom Njemačke, Švicarske i drugih zemalja", rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net