Jasan signal

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa istakao je da je to što Palestinu priznaju mnoge države, ali ne i Kosovo, jasna poruka zapadnih demokratija da nema trajnog prijateljstva ukoliko se ne ispunjavaju međunarodne obaveze i izbjegava saradnja.

Smatra da bi Kosovo trebalo da bude odgovornije prema međunarodnim saveznicima, a ne da ih, kako kaže, ignoriše.

"Mislim da je to jasna poruka zapadnih demokratija da ne postoji trajno prijateljstvo kao što ne postoji trajno neprijateljstvo. A to prijateljstvo se mjeri odgovornošću i nije stvar simpatija i emocija. Kosovo treba da bude odgovorno prema svojim partnerima. Ne može očekivati podršku ako ignoriše svoje strateške partnere", rekao je Mustafa za Gazetu Blic.

Demokratski svijet, ukazuje Mustafa, ne dozvoljava akte nasilja nad civilnim stanovništvom, ali ne toleriše ni izbjegavanje međunarodnih obaveza.

"Demokratski svijet ne dozvoljava akte nasilja nad civilnim stanovništvom, nije to dozvolio na Kosovu i prihvatio je državljanstvo Kosova, ne slaže se sa nasiljem i masakrima nad palestinskim civilnim stanovništvom i poziva na priznanje Palestine. To su jasni signali o potrebi podizanja svijesti ne samo o pravima i interesima već i o međunarodnim obavezama", zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic