Prekoračenje ovlašćenja?

Glavnoosumnjičenog Q. J. za ubistvo 30-godišnjeg G. H, kritičnog dana ranio je policajac u civilu. Protiv ovog drugog se vodi istraga za krivična djela „Zlostavljanje u vršenju službene dužnosti ili javnih ovlašćenja” i „Teške tjelesne povrede”, prenosi Gazeta Express.

Vijest je za Gazeta Express potvrdilo Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u pisanom odgovoru, u kom se navodi da je policajca ispitao Policijski inspektorat Kosova (PIK).

„Obavještavamo vas da je policijski službenik, po ovlašćenju tužioca, pod istragom PIK-a zbog sumnje da je počinio krivična djela ‘Zlostavljanje u vršenju službene dužnosti ili javnih ovlašćenja’ i ‘Teška tjelesna povreda’. Suspendovanje policijskog službenika izvršili su nadležni organi policije na preporuku PIK-a, dok je isti ispitan od strane PIK-a“, navodi se u odgovoru Tužilaštva u Uroševcu upućenom ovom mediju.

Nekoliko dana nakon tragičnog događaja u Uroševcu, PIK je saopštio da je u vezi sa upotrebom oružja od strane policajca preduzeto nekoliko istražnih radnji. Među njima je bila i suspenzija policajca na 72 sata, ali je ova mjera skoro odmah prekinuta.

Povodom ukidanja ove mjere, PIK je za Gazeta Express saopštio da je nakon određivanja suspenzije na 72 sata i provjere snimka kamere, odlučio da ne preporuči produženje suspenzije.

„U vezi sa predmetnim slučajem istražitelj PIK-a je prvobitno ocjenio da se policajcu preporuči suspenzija na 72 sata dok se ne razjasne okolnosti slučaja. Međutim, nakon provjere snimka sa kamere, PIK je odlučio da ne preporuči produženje suspenzije, dok će slučaj biti istražen u redovnom postupku po ovlašćenjima Tužilaštva“, navodi se u odgovoru PIK-a za Gazeta Express.

PIK je naveo da su nakon obavještenja o slučaju ubistva i ranjavanja u subotu u Uroševcu, na lice mjesta izašli istražitelji, gdje su identifikovane sigurnosne kamere koje su mogle da pokriju mjesto gdje se incident dogodio.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je pritvor od 30 dana Q. J, kao glavnoosumnjičenom za ubistvo 30-godišnjeg G. H. Prema riječima bivše odbrane Q. J, advokata Kastriota Zenunija, ročište za pritvor je održano u Univerzitetskom kliničkom centru, gdje se osumnjičeni nalazi na lečenju.

Advokat Zenuni je rekao da je osumnjičeni mogao da odgovori samo sa „da“ ili „ne“.

„Prema riječima ljekara, mogao je da odgovori samo sa da ili ne. Nisu ga dugo ispitivali. Rasprava je održana u zgradi bolnice“, rekao je advokat Zenuni u nedjelju za Gazetu Express.

On je dodao da Q. J. ima povrede uglavnom u predjelu vilice.

Q. J, koji je u javnosti poznat kao brat repera Bute, nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo „teško ubistvo”.

U obavještenju Osnovnog suda u Uroševcu o određivanju pritvora Q. J, sudija za prethodni postupak je ocjenio da „postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 28. maja 2022. godine u Uroševcu, sa namjerom i prethodnom pripremom, lišio života sada pokojnika”. Sudija je to ocjenio i na način da je ugrozio živote drugih lica.

Q. J. je osumnjičen da je sedam puta pucao u pravcu G. H.

„Poslije održanog saslušanja i analize spisa predmeta, sudija za prethodni postupak Odjeljenja za teška krivična djela, ocjenio je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 28. 05. 2022. godine u Uroševcu, sa umišljajem i prethodnom pripremom, lišio života sada pokojnog G. H, na način koji ugrožava i živote drugih lica, u kom slučaju je, nakon prethodnog spora sa sada pokojnim, pucao u njega sedam puta iz vatrenog oružja, pri čemu je usljed zadobijenih rana G. H. preminuo“, navodi se u saopštenju Suda.

Izvor: Gazeta Express/Kossev