Finansijsko partnerstvo

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potpisao je danas Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu za predpristupnu pomoć IPA 3, koji mu je uručio ambasador EU na Kosovu Tomáš Szunyog, a koji je odobrila Evropska komisija, prenosi Telegrafi.

Sporazum, koji treba da ratifikuje kosovski parlament, omogućiće Kosovu da dobije tehničku i finansijsku pomoć od Evropske unije. On pokriva godišnje IPA programe od 2021. do 2027. godine i omogućiće trenutno odobrenje IPA fondova za 2021. za Kosovo u iznosu od 64 miliona eura, prenosi Telegrafi.

"IPA 3 fond koristićemo za poboljšanje zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, opštinske uprave i javne bezbjednosti na Kosovu. Fond će takođe služiti za izgradnju kapaciteta kosovske administracije u ispunjavanju standarda Evropske unije kako bi se odgovorilo na hitne potrebe privrede, socijalne ili zdravstvene potrebe, zaštitu životne sredine, u skladu sa najboljom praksom EU, za povećanje konkurencije poljoprivredno-prehrambenog sektora i za pomoć u dostizanju ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU“, rekao je Tomáš Szunyog.

Kosovo je počelo da koristi IPA fondove od 2007. godine. Od tada, sredstva koja je Kosovo koristilo do danas dostižu vrijednost od 1,21 milijardi eura iz IPA 1 i IPA 2 fondova.

„Pretpristupni fondovi EU daju veoma važan podsticaj i doprinose našem napretku u reformama vezanim za EU. IPA 3 fondovi će se koristiti za ubrzanje procesa evropskih integracija i unutrašnjih reformi, kao i za podršku investicijama potrebnim za sprovođenje reformi u okviru Evropske reformske agende, nacionalne Strategije razvoja i sektorskih strategija sa fokusom na zapošljavanje mladih, energiju, životnu sredinu, održivi i inkluzivni rast između mnogih drugih oblasti“, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi